PLAŽA PUNA MRTVIH PINGVINA: Naučnici kažu da nije normalno da odjednom strada skoro 2.000 njih, sumnja se da su UGINULI OD GLADI
Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

TUGA u urugvaju

PLAŽA PUNA MRTVIH PINGVINA: Naučnici kažu da nije normalno da odjednom strada skoro 2.000 njih, sumnja se da su UGINULI OD GLADI

Planeta -

Skoro 2.000 mrtvih pingvina pronađeno je na istočnim obalama Urugvaja u poslednjih deset dana, a iako za sada nije poznat uzrok pomora, vlasti su saopštile da se po svoj prilici ne radi o ptičjem gripu.

- Magelanovi pingvini, vrsta koja nastanjuje Južnu Ameriku, uglavnom mladi, uginuli su u Atlantskom okeanu pre nego što su ih vodene struje dovele do jugoistočnih departmana Kanelones, Maldonado i Roča - rekla je za AFP Karmen Liezagojen, šefica odelenja za faunu u urugvajskom Ministarstvu za životnu sredinu.

Po njenim rečima, 90 odsto uginulih pingvina su oni mlađe dobi bez masnih naslaga i koji su imali prazne stomake. Ona je dodala da su testovi na ptičji grip bili negativni.

Urugvaj, pingvini, mrtvi pingvini
foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Ta vrsta pingvina koja živi na jugu Argentine migrira ka severu u potrazi za toplijim vodama tokom zime na jugu i može da se popne do obala jugoistočne brazilske države Espirito Santo.

- Normalno je da jedan procenat ugine, ali ne toliko - rekla je Leizagojen i podsetila da se to desilo i prošle godine u Brazilu i da ni tamo nisu bili poznati uzroci.

Ektor Kajmaris, direktor zaštićene lagune Roša, rekao je za AFP da je prebrojao više od 500 uginulih pingvina na deset kilometara plaže.

Aktivisti za žvotnu sredinu pripisuju smrtonost tih pingvina preteranom i ilegalnom ribarenju.

- Od 1990-ih i 2000-tih počeli smo da viđamo životinje kojima nedostaje hrana - rekao je Ričard Tesor iz nevladine organizacije spasavanja morske faune i ukazao na prekomernu eksploataciju pomorskih resursa.

Po njemu, ciklon koji se pojavio u Atlantiku i sredinom jula pogodio jugoistok Brazila verovatno je doveo do smrti najslabijih jedinki, zbog loših klimatskih uslova.

Tesor je rekao da je pored pingvina pronašao albatrose, galebe, morske kornjače i morske lavove mrtve na plažama Maldonada, istočno od urugvajske prestonice Montevidea.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track