KASETNOM MUNICIJOM ZASUTA TERITORIJA RUSIJE! Guverner Belgorodske oblasti tvrdi da su Ukrajinci ispalili rakete na selo
Foto: Kaikeo Saiyasane / Xinhua News / Profimedia, Shutterstock, screenshot

PREKOGRANIČNI UDAR

KASETNOM MUNICIJOM ZASUTA TERITORIJA RUSIJE! Guverner Belgorodske oblasti tvrdi da su Ukrajinci ispalili rakete na selo

Planeta -

Vjačeslav Gladkov, guverner ruske Belgorodske oblasti, objavio je da su ukrajinske snage u poslednja 24 sata gađale 12 naselja u ovoj oblasti koja se nalazi na 40 kilometara severno od granice s Ukrajinom.

Britanski Gardijan prenosi da je ruski servis BBC naveo da je Gladkov to napisao na svom Telegram kanalu.

- U Belgorodskoj oblasti 21 artiljerijska granata i tri rakete punjene kasetnom municijom ispaljene iz višecevnog lansera ciljale su selo Žuravljevku. Takođe to selo je napadnuto i uz pomoć drona kamikaze i na njega je pucano i lansera granata, ukupno je zabeleženo deset ispaljivanja - naveo je Gladkov.

kasetna municija
foto: Kaikeo Saiyasane / Xinhua News / Profimedia, Shutterstock

On je dodao da je artiljerijom napadnuto i rusko selo Ščetinovka.

- Neprijatelj je tu bacio i eskplozivno sredstvo iz drona. Nema žrtava niti uništenja ni u jednom od naselja u oblasti - zaključio je Gladkov.

Vašington post je protekle nedelje objavio da je ukrajinska vojska počela da ispaljuje projektile napunjene kasetnom municijom na ruske snage na jugoistoku Ukrajine kako bi razbila njihove dobro utvrđene pozicije koji usporavaju letnju ofanzivu.

Ranije je Oleksandr Tarnavski, ukrajinski brigadni general, potvrdio za CNN da je Kijev od SAD dobio kontroverznu kasetnu municiju.

Ruski predsednik Vladimir Putin je, govoreći u nedelju o kasetnoj municiji, zapretio istovetnim uzvratnim udarom ako ona bude upotrebljena protiv Rusa.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Guardian/BBC/CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja