NEKADAŠNJI PONOS JNA PREŽIVEO RUSKU RAKETU! Gledajte kako se slovenački tenk koji koriste Ukrajinci "vratio iz mrtvih" nakon udara
Foto: Twitter/UAWeapons

ČUDO U DONBASU

NEKADAŠNJI PONOS JNA PREŽIVEO RUSKU RAKETU! Gledajte kako se slovenački tenk koji koriste Ukrajinci "vratio iz mrtvih" nakon udara

Planeta -

Ukrajinski tenk M-55S preživeo je ranije ovog meseca udar ruske navođene rakete na frontu u blizini Kremine u Luganskoj oblasti i prošao s umerenim oštećenjima.

To navodi Forbs koji se poziva na postove na društvenim mrežama koji je postavila posada tenka, a koji prikazuju oštećeno, ali pokretno oklopno borbeno vozilo od 36 tona kako se "vratilo iz mrtvih".

Navodi se da je moguće da je ovaj nekadašnji slovenački tenk zapravo izraelskom opremom iz 90-ih godina prošlog veka unapređena verzija bivšeg sovjetskog tenka T-55.

Ovi tenkovi su inače bili ponos nekadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA), a nakon raspada zemlje deo njih ostao je u Sloveniji i nakon početka rata u Ukrajini vlastu u Ljubljani odlučile su da ih predaju ukrajinskoj vojsci.

tenk, Ukrajina, M-55
foto: Twitter/UAWeapons

Forbs navodi da ukrajinska četvoročlana posada tenka sreću za to što je preživela duguje ekslozivnom reaktivnom oklopu koji je uradila izraelska kompanija "Rafael" i koji pokriva frontalni deo svih 28 M-55S koje je Kijev dobio od Slovenije.

tenk, Ukrajina, M-55
foto: Twitter/UAWeapons

Navodi se da je taj oklop zapravo spoj čelika i plastičnog eksploziva koji se detonira ka spolja kada se susretne s projektilom koji se kreće velikom brzinom.

tenk, Ukrajina, M-55
foto: Twitter/UAWeapons

Ta eksplozija omete eksploziju nadolazećeg udara i trebalo bi da tenk spasi od većih oštećenja, što se u ovom slučaju i desilo.

tenk, Ukrajina, M-55
foto: Twitter/UAWeapons

Navodi se ipak da optika, radio antene i druga osetljiva oprema ne mogu da prežive tu eksploziju, pa je tako ovaj ukrajinsi tenk izbegao potpuno uništenje, ali nauštrb sposobnosti da nastavi borbu.

Forbs navodi da bi ukrajinski vojni inženjeri mogli da poprave ovaj tenk ili da iskoriste neoštećene delove za nešto drugo.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Forbes)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track