OVAKO ANGELINA MAMI RUSKE VOJNIKE U UKRAJINI U KLOPKU: Ima podršku veštačke inteligencije, ali stalno mora da gleda JEZIVE SCENE
Foto: Shutterstock

taktika

OVAKO ANGELINA MAMI RUSKE VOJNIKE U UKRAJINI U KLOPKU: Ima podršku veštačke inteligencije, ali stalno mora da gleda JEZIVE SCENE

Planeta -

Za ruske vojnike koji se nalaze na tlu Ukrajine postoje i ljubavne zamke.

Ukrajinska kompanija za procenu rizika, poznata kao Molfar, usvojila je neobičnu taktiku za prikupljanje vitalnih obaveštajnih podataka o ruskim vojnicima koji su okupirali granična područja. Zaposlene u kompaniji svaki dan provode vreme u virtualnim odnosima s ruskim vojnicima.

Angelina, kako se predstavila jedna od zaposlenih, navodi da se svaki dan dva sata dopisuje sa ruskim vojnicima. Vešto ih namami u svoju medenu zamku pomoću profilnih slika koje generiše veštačka inteligencija i koje su vidljive u aplikacijama za upoznavanje. Prvo sa koleginicom Mašom pretražuje slike kandidata u aplikacijama. Ako je kandidat na profilnoj slici u vojnoj uniformi - može. Ako nosi civilnu odeću - preskoči.

Njihov cilj? Pribavljanje ključnih informacija o broju vojnika, vojnoj opremi, uspesima napada i ranjivostima koje može preneti ukrajinskoj vojsci. Intrigantno je da te virtualne veze s neprijateljem traju duže vrijeme, a neki odnosi i više od godinu dana. Angelina, čiji je brat tragično nastradao na početku rata, traži pravdu za svoje voljene i svoju zemlju.

Dok vojnici veruju da grade ljubavne veze s Angelinom i Mašom stvarnost je drugačija. Interakcije daju ukrajinskoj obaveštajnoj službi dragocene uvide u unutrašnje funkcionisanje ruske vojske. Angelina i Maša jasno daju do znanja da nemaju saosećanja za muškarce s kojima stupaju u vezu i koje smatraju osvajačima i neprijateljima svoje zemlje.

- Dolaze u moju zemlju, žele da ubiju moj narod, žele da unište našu nacionalnost, ne žele da Ukrajinci postoje. Zašto bi me bilo briga za ljude koji žele da me ubiju - rekla je Angelina.

Žene vešto iskorišćavaju vojnike izvlačeći informacije putem fotografija, snimaka i razgovora. Ponekad dobiju i ključne podatke poput vojnih isprava koje im pomažu da otkriju detalje o jedinicama. Njihov rad nije bez rizika jer suočavanje s tim vojnicima može biti mučno. Dobivaju neretko šokantne slike tela nastradalih ukrajinskih vojnika i poruke koje veličaju ruske vojne akcije.

Brojni mladi vojnici žude za romantičnim vezama tako da Angelina i Maša neretko dobiju i bračne ponude nekoliko dana ili nedelja nakon virtualnog susreta.

Maša i Angelina, međutim, ostaju koncentrisane na svoju misiju, gledajući na svaku dobijenu informaciju kao na udarac neprijateljima.

(Kurir.rs/Sandej tajms/Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track