ORBAN OPET ŽESTOKO NAPAO EU! Mađarski premijer optužio Brisel da vodi LGBTQ ofanzivu: Mi ćemo čuvati hrišćanske korene države
Foto: EPA/MARTIN DIVISEK

odbrusio

ORBAN OPET ŽESTOKO NAPAO EU! Mađarski premijer optužio Brisel da vodi LGBTQ ofanzivu: Mi ćemo čuvati hrišćanske korene države

Planeta -

Mađarski premijer Viktor Orban danas je napao EU jer "vodi LGBTQ ofanzivu" i naglasio da će Budimpešta čuvati hrišćanske korene države.

Orban, dugogodišnji kritičar Brisela, takođe je rekao tokom govora u Rumuniji da se nada da će evropski izbori iduće godine ojačati vlade koje se protive "federalizmu" koji zastupaju Nemačka i Francuska.

Mađarski premijer Viktor Orban je pre dve godine zabranio sadržaj za koji smatra da u školama promoviše homoseksualnost i promenu pola uz obrazloženje da decu treba zaštititi od "LGBTQ propagande".

Mađarski premijer se sukobio s Briselom i zbog drugih pitanja poput vladavine prava ili reforme medija i pravosuđa.

- EU je ili imperija ili (individualne) nacije. Ne smemo da gajimo iluzije. Federalisti pokušavaju da nas istisnu. Otvoreno su hteli da promene vlast u Mađarskoj 2022. godine - tvrdi Orban i dodaje da se to sad ponavlja u Poljskoj.

Poljaci na jesen izlaze na izbore na kojima će konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) pokušati da osvoji treći mandat. PiS je usvojio brone mere slične Orbanovom Fidesu, a obe se zemlje sukobljavaju oko vladavine prava s Briselom što je dovelo i do suspenzije dela evropskih fondova.

Orban smatra da se ravnoteža između federalista i država koje ne žele dodatno da predaju ovlašćenja Briselu promenila kad je Velika Britanija napustila EU pa se sada jedino Varšava i Budimpešta drže "antifederalističkog stava".

Mađarski premijer je pojačao anti-LGBT retoriku u vreme dok se Mađarska suočava sa privrednom krizom i visokom inflacijom koja je u prvom kvartalu godine bila 25 posto.

Orban je na vlasti od 2010. godine

(Kurir.rs/Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track