ŠOK U UKRAJINI: Komesar za mobilizaciju usred rata kupio vilu od 4 miliona evra u Marbelji?! DANIMA BEŽAO OD POLICIJE
Foto: EPA-EFE/OLEKSANDR RATUSHNIAK

hapšenje

ŠOK U UKRAJINI: Komesar za mobilizaciju usred rata kupio vilu od 4 miliona evra u Marbelji?! DANIMA BEŽAO OD POLICIJE

Planeta -

Ukrajinske vlasti saopštile da su pritvorile bivšeg vojnog poverenika za mobilizaciju zbog sumnje da je tokom ruske invazije kupio u Španiji vilu vrednu oko četiri miliona evra.

Državni istražni agencija (DBR) koja istražuje slučajeve korupcije na visokom nivou priveo je Jevgena Borisova u Kijevu dva dana nakon izdavanja poternice u okviru zajedničke akcije sa državnim tužilaštvom.

- Osumnjičeni je pokušao da pobegne promenivši brojeve telefona i registarskih tablica na automobilu odnosno prebivalište - saopštila je DBR.

Pukovnik Borisov je bio zadužen za mobilizaciju u Odeskoj oblasti na jugu zemlje sve dok nije razrešen dužnosti nakon medijskih napisa. Osumnjičen je za "nezakonito bogaćenje" i pokušaj izbegavanja vojne službe za šta mu preti do deset godina zatvora.

DBR je maju objavio da je Borisov u zamenu za mito naređivao podređenima da ne mobilišu određene ljude za vreme ruske invazije koja je počela u februaru 2022. godine.

Slučaj je otkrio uticajni ukrajinski medij koji je naveo da je majka Jevgena Borisova, penzionerka, decembra 2022. godine postala vlasnica vile u Marbelji, popularnoj turističkoj destinaciji na jugoistoku Španije, vredne oko četiri miliona evra.

Supruga Borisova ujedno je kupila poslovne prostore u Marbelji za gotovo 740.000 evra, a tašta je poslednjih godina kupila nekoliko luksuznih automobila, navodi isti izvor.

Državna agencija za suzbijanje korupcije (NAZK) objavila je prošle nedelje da bivšeg zvaničnika sumnjiči za da je nezakonito zaradio 4,59 miliona evra.

Borba protiv korupcije, endemskog zla u Ukrajini, koja je i pre ruske invazije bila među siromašnijim evropskim zemljama, jedan je od uslova Evropske unije za očuvanje statusa kandidata Kijeva.

(Kurir.rs/Jutarnji/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track