OSVETNIČKI POHOD UKRAJINE: Dronovi stalno napadaju, Zelenski najavio nove udare na Rusiju!
Foto: Printscreen Twitter

OSVETNIČKI POHOD UKRAJINE: Dronovi stalno napadaju, Zelenski najavio nove udare na Rusiju!

Planeta -

U ruskom napadu na luku Odesu tokom vikenda poginuo je civil, više od 20 ljudi je ranjeno, među kojima je i troje dece. Takođe oštećen je i veliki broj zgrada, uključujući i pravoslavnu crkvu pod zaštitom UNESKA.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potvrdio je taj napad i obećao da će se ukrajinske trupe osvetiti za to bombardovanje, a kako izgleda, osveta je ubrzo i stigla - u ponedeljak ujutru, Moskva i Krim su napadnuti, i to je, možda, samo početak.

Južna komanda Oružanih snaga Ukrajine sapoštila je da su ruske snage prvo na južni deo Ukrajine u nedelju lansirale nekoliko talasa jurišnih bespilotnih letelica, a zatim su sa Crnog mora na Odesu ispalile šest krstarećih raketa Kalibr, preneo je Unian.

Ukrajina
foto: Printscreen Twitter

Stariji muškarac je ranjen u sopstvenoj kući i hospitalizovan je, a kako je dodato, u Odeskoj oblasti uništen je 21 dron Šahed, a četiri bespilotne letelice su eliminisane iznad Nikolajevske oblasti.

U Nikolajevskoj oblasti je pogođen industrijski objekat i došlo je do požara, koji je kasnije ugašen. Oštećen je hangar sa žitom i rezervoari za skladištenje drugog tereta. Načelnik Nikolajevske oblasti Vitalij Kim izjavio je da nema žrtava.

Ipak, povodom tog napada odmah se oglasio i Zelenski, koji je zapretio Rusiji.

„Rakete na mirne gradove, na stambene zgrade, katedralu… Ne može biti izgovora za rusko zlo. Kao i uvek, ovo zlo će izgubiti. Oni će osetiti ovu osvetu“, naveo je na Tviteru Zelenski.

U stravičnom napadu, teško je oštećena katedrala Preobraženja, najveća pravoslavna crkva u Odesi, stara više od 200 godina, koja se nalazi na spisku svetske baštine Uneska. Sovjetske vlasti uništile su katedralu 1939. godine, ali je obnovljena 2003.

Odesa, Crkva
foto: EPA/Igor Tkachenko

Na slikama koje su nastale posle napada može se videti da je krov uništen, dok delovi enterijera i ikone leže među ruševinama.

Međutim, uprkos ukrajinskim tvrdnjama, Ministarstvo odbrane Rusije i Kremlj, odbacili su ukrajinske optužbe da je cilj napada u Odesi bila katedrala.

„Naše oružane snage nikada ne gađaju društvenu infrastrukturu i još manje crkve… Demantujemo te optužbe, to je apsolutno pogrešno. Ovde se radi o (ukrajinskim) protivvazduhoplovnim raketama koje su lansirane i uništile su crkvu“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Odesa je nekoliko puta od početka invazije bila meta napada.

Odesa, Crkva
foto: EPA/Igor Tkachenko

Naime, Rusija je uporna u napadu na ovaj lučki grad, jer je on ključno čvorište za izvoz žitarica otkako je Moskva otkazala dogovor o žitu.

Moskva je nekoliko nedelja pretila da neće obnoviti sporazum, žaleći se na prepreke sopstvenim isporukama poljoprivrednih proizvoda i đubriva koji su deo tog sporazuma.

Potpisan u julu 2022. godine, u Istanbulu i već dva puta obnovljen, sporazum kojim se Ukrajini dozvoljava da izvozi svoje žitarice preko Crnog mora, omogućio je tokom protekle godine da se izveze 33 miliona tona žita iz ukrajinskih luka, uprkos sukobu.

Ranije ove nedelje, Rusija je gađala delove Odese i Černomorska, uništivši 60.000 tona žitarica, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede.

„Ukupno, neprijatelj je upotrebio 19 projektila različitih tipova“, saopštile su tada ukrajinske vazduhoplovne snage na Telegramu, rekavši da je devet komada oružja uništeno.

Ukrajina
foto: Printscreen Twitter

Rečeno je da se među njima nalaze krstareće rakete Oniks, balističke rakete Kalibr i Iskander.

Tada je Zelenski na Telegramu napisao da je svaka ruska raketa udar, „ne samo na Ukrajinu, već i na sve u svetu koji žele normalan život“.

Njegova najavljena osveta za Odesu stigla je u ponedeljak u vidu masovnog napada dronovima na Krim u kojem je pogođeno skladište municije.

Ukrajinska osveta

„Protivvazdušne snage oborile su i neutralisale 11 neprijateljskih dronova iznad Krima„, rekao je guverner Sergej Aksionov preko Telegrama i dodao da je skladište municije pogođeno u okrugu Džankoj i da su krhotine od drona oštetile jednu kuću.

Rusija je saopštila i da je tokom noći neutralisala dva ukrajinska drona kod Moskve, tvrdeći da je time sprečila „teroristički napad“ Kijeva na glavni grad. Rusije.

„Dva ukrajinska drona su neutralisana i srušila su se. Nije bilo žrtava“, saopštilo je jutros rusko Ministarstvo odbrane.

Prema ruskoj agenciji TASS, jedan od dronova je pao na Komsomolski Porspekt, dva kilometra udaljen od ruskog Ministarstva odbrane dok je drugi pogodio poslovni centar u ulici Lihačeva, kod jednog od glavnih perifernih bulevara Moskve.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin je rekao da su napadi dronom pogodili nestambene zgrade, ali da nije bilo nastradalih.

Rat u Ukrajini
foto: EPA/russian defence ministry press service, Printscreen Youtube/Euronews

Prema rečima zvaničnika ministarstva, razbijeni su prozori na površini od 50 kvadratnih metara na 17. i 18. spratu poslovne zgrade u centru Moskve.

Moskva je više puta napadnuta dronovima ove godine, a u jednom od napada čak je meta bio Kremlj.

Početkom jula Rusija je saopštila da je oborila pet ukrajinskih dronova koji su došli do međunarodnog aerodroma Vnukovo u Moskvi.

Kako napreduje ukrajinska kontraofanziva?

Zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Malijar rekla je da je su za nedelju dana ukrajinske trupe ostvarile značajan napredak na južnom frontu i u pravcu Bahmuta.

Navela je da se sada vode borbe u nekoliko oblasti u pravcu Melitopolja i Berdjanska.

Od početka kontraofanzive ukrajinska vojska je na jugu zemlje povratila više od 192 kvadratna kilometra teritorije koju su kontrolisale ruske snage, a kod Bahmuta više od 35 kvadratnih kilometara.

Kurir.rs/Nova

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo.

Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track