SMRTONOSNA ZONA VEĆA OD FLORIDE: Za razminiranje Ukrajine biće potrebno 757 godina, već potrošeno skoro 100 miliona dolara!
Foto: Ignacio Marin / AFP / Profimedia, Shutterstock

ANALIZA VAŠINGTON POSTA

SMRTONOSNA ZONA VEĆA OD FLORIDE: Za razminiranje Ukrajine biće potrebno 757 godina, već potrošeno skoro 100 miliona dolara!

Planeta -

Rat u Ukrajini besni punih 17 meseci, a kako navodi Vašington post, Ukrajina je tokom sukoba postala zemlja s najviše postavljenih nagaznih mina na svetu!

Američki list prenosi procene vlasti u Kijevu, kao i nekoliko nevladinih organizacija koje se bave humanitarnim poslovima čišćenja nagaznih mina, da je u Ukrajini minirano čak 173.529 kvadratnih kilometara, što je površina veća od američke savezne države Floride i približno jednako površini Urugvaja.

Situaciju pogoršava i to što nema nagoveštaja okončanju sukoba, a uz to slanje američke kasetne municije Kijevu samo će pogoršati stanje na frontu.

Nagazna Mina, Mozambik
foto: Yt

Ratne operacije vode se na trećini površine Ukrajine, zbog čega će biti neophodno razminiranje terena, naveo je "Globsek", čije je sedište u Slovačkoj.

- U Ukrajini je upotrebljena ogromna količina ubojnih sredstava, to je bez presedana u poslednjih 30 godina. Ništa slično tome nismo videli nigde u svetu - kaže za Vašington post Greg Krauver, direktor programa britanske organizacije "Majns advajzori grup".

Prema podacima Ujedinjenih nacija, gotovo 300 civila, među kojima je i 22 dece, nastradalo je u Ukrajini od početka rata od neeksplodiranih ubojnih sredstava. U istom periodu su povređene 632 osobe.

Obe strane aktivno koriste mine u svojim vojnim operacijama. Pentagon je Kijevu poslao artiljerijske projektile kalibra 155 milimetara koji stvaraju privremena minska polja, koja bi prema tehničkim podacima trebalo da se samounište.

Uz to SAD su Ukrajini poslale i velike količine protivtenkovske mine M21, koja nema sistem samouništenja.

Slanje kasetnih bombi, koje su poznate po tome što pokrivaju veliku površinu i čiji veliki procenat ne eksplodira, samo će pogoršati situaciju.

Procenjuje se da bi za razminiranje Ukrajine i čišćenje od neeksplodiranih sredstava biti potrebno 757 godina ako se angažuje 500 timova deminera.

Stejt department je do sada za deminiranje Ukrajine u 2023. godini izdvojio 95 miliona dolara.

Svetska banka je procenila da će samo u narednih deset godina za razminiranje Ukrajine biti potrebno 37,4 milijarde dolara.

Vladislav Sokolov, deminer ukrajinske hitne službe, kaže da je jedan njegov kolega deminer izgubio nogu prošle godine dok su bili angažovani u Kramatorsku, u regionu Donbasa na istoku Ukrajine.

- On je bio s kolegama na terenu kad je došlo do eksplozije. Sada ima protezu umesto noge i ponovo pokušava da nauči da hoda. Njegovo angažovanje nije više moguće - rekao je Sokolov.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Washington post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track