PRIGOŽIN NA PUTINOVOM SAMITU RUSIJA-AFRIKA: Sve je povezano sa vojnim pučom u državi koja je saveznik Zapada? (FOTO, VIDEO)
Foto: Printscreen/cnn.com

IZNENADNO POJAVLJIVANJE

PRIGOŽIN NA PUTINOVOM SAMITU RUSIJA-AFRIKA: Sve je povezano sa vojnim pučom u državi koja je saveznik Zapada? (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Jevgenij Prigožin, osnivač privatne vojne kompanije "Vagner", viđen je danas na marginama samita Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu, gde se sastao s afričkim zvaničnicima.

To je objavio izveštač CNN, a Politiko naglašava da je vođa propale prošlomesečne pobune vagnerovaca protiv Kremlja fotografisan na skupu čiji je domaćin upravo ruski predsednik Vladimir Putin, koji je danas obećao do 50.000 tona besplatnih žitarica za šest afričkih država.

Navodi se da su se na društvenim mrežama pojavile dve fotografije sa dvodnevnom samita koji je otvoren danas.

Na njima je Prigožin prikazan u beloj lopo majici i teksas pantalonama kako se smeši dok se rukuje zvaničnicima sa Crnog kontinenta pristiglim u Putinov rodni grad.

Politiko navodi da je prvu fotografiju na Fejsbuku objavio Prigožinov pomoćnik koji živi u Africi.

Prema organizaciji koja prati aktivnosti vagnerovaca "All Eyes on Wagner" (Sve oči uprte u "Vagner"), čovek u odelu sa kojim se Prigožin rukuje na toj slici je Faustin Tuadera, predsednik Centralnoafričke Republike.

Politiko podseća da su prošle sedmice stotine pripadnika "Vagnera", prema informacijama centralnoafričkih medija, stigli u tu zemlju uoči referenduma za ukidanje ograničenja u broju predsedničkih mandata, što Tuaderi omogućuje kandidovanje za novi mandat.

Navodi se da se na drugoj slici isto obučeni Prigožin rukuje s osobom koja je na Telegramu kanalu Orchestra Wagner (Vagner orkestar) predstavljena kao "direktor afričkog medija".

U narednom postu na tom istom kanalu organizacija vojnog puča u Nigeru, koji se desio uoči početka samita Rusija-Afrika, pripisana je upravo vagnerovcima.

- Jevgenij Prigožin nastavlja da jača pozicije i uticaj Rusije i "Vagnera" u Africi. Puč u Nigeru je dokaz za to - navodi se u tom postu.

Politiko navodi da vojni puč u Nigeru preti da destabilizuje jednog od poslednjih zapadnih saveznima u afričkom regionu Sahela, ali i dodaje da se glavni Telegram kanali lkoje Prigožin obično koristi nisu oglašavali o ovom puču.

(Kurir.rs/CNN/Politico)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track