UNIŠTEN MOĆNI RUSKI SOLNCEPEK! Jeftini ukrajinski dron kamikaza pogodio lanser termobaričnih raketa, krenuo niz eksplozija (VIDEO)
Foto: Twitter/Archer83Able

IZNENADNI NAPAD

UNIŠTEN MOĆNI RUSKI SOLNCEPEK! Jeftini ukrajinski dron kamikaza pogodio lanser termobaričnih raketa, krenuo niz eksplozija (VIDEO)

Planeta -

Na društvenim mrežama pojavkio se snimak ukrajinskog drona koji uništava moćni ruski lanser termobaričnih raketa TOS-1A Solncepek.

Jutranji list prenosi da je nakon pogotka usledio čitav niz eksplozija, jer je napad aktivirao municiju tog oružja.

TOS-1A Solntsepek, dron, TOS-1 Buratino
foto: Twitter/Archer83Able

Navodi se da su za uništenje ruskog TOS-1A specijalne snage Službe bezbednosti Ukrajine upotrebile dron kamikazu Pegas, koji košta svega nekoliko stotina dolara.

TOS-1A Solncepek
TOS-1A Solncepekfoto: EPA/Maxim Shipenkov

TOS-1A je izuzetno moćan ruski oružani sistem razvijen početkom 2000-ih. Temelji se na sovjetskom teškom bacaču plamena TOS-1, a uključuje borbeno vozilo, vozilo za transport i utovar, kao i rakete.

TOS-1A Solntsepek, dron, TOS-1 Buratino
foto: Twitter/Archer83Able

Ključna razlika između TOS-1A i prve varijante je manji broj cevi, pošto ima 24 umesto 30 jedinica. Takođe, nova verzija transportno-utovarnog vozila sada ima šasiju tenka T-72 umjesto ranije korištenog vozila KrAZ.

Taj sistem bacača plamena koristi termobarične granate kalibra 220 mm.

Maksimalni domet lansiranja je 6.000 metara, a jedna salva može da zahvati prilično veliko područje.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track