KOMANDANT "DUHOVA" BOGAČENKO POGINUO KOD KLEŠČEJEVKE: Krv se lije za svaki metar na prilazima Bahmutu MRTVE VIŠE I NE BROJE
Foto: Printscreen Telegram

vest potvrdile obe strane

KOMANDANT "DUHOVA" BOGAČENKO POGINUO KOD KLEŠČEJEVKE: Krv se lije za svaki metar na prilazima Bahmutu MRTVE VIŠE I NE BROJE

Planeta -

Komandant čuvenog ruskog bataljona "Duhovi" Artur Bogačenko poginuo je u borbama kod Kleščejevke.

Vest o pogibiji Bogačenka prvi su objavili ruski vojni blogeri na Telegramu.

- Jedan od glavnih komandanata LNR Artur Bogačenko poginuo je u borbama za južne prilaze Bahmuta. Bogačenko je predvodio bataljon "Duhovi" formiran još 2014. godine. Poginuo je u borbama kod Kleščejevke - navode ruski vojni blogeri na Telegramu.

Vest je potvrđena i sa ukrajinske strane. Pukovnik Oružanih snaga Ukrajine Anatolij Štefan objavio je na svom kanalu na Telegramu fotografiju Bogačenka uz natpis "uspešno demobilizovan".

- Bogačenko otišao kod Mozgovoja i Markova. Smrt neprijateljima - napisao je Štefan.

Bataljon "Prizrak" iliti "Duhovi" formirao je Aleksej Mozgov u Lugansku nakon početka sukoba 2014. godine.

Bogačenko je inače treći komandant bataljona koji je poginuo. Mozgovoj je poginuo već 2015. godine u borbama dok je njegov naslednik Markov navodno nastradao 2020. u nesreći.

Jedan ukrajinski vojnik, koga su zarobili pripadnici bataljona, svedočio je da su brutalno mučili druge zatvorenike i njega uključujući svakodnevna premlaćivanja, izgladnjavanja, ubadanja, pucanje u delove tela... Navodno su zatvorenike prisiljavali da čitaju propagandne poruke na ruskoj televiziji.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track