NAJEZDA NA JADRANU, IGLICE ULAZE U KUPAĆE KOSTIME I BODU! Osetićete peckanje i svrab dok plivate, a jedva se vide (FOTO)
Foto: Printscreen Facebook, Shutterstock

NAMNOŽILI SE PLANKtONSKI PUŽEVI

NAJEZDA NA JADRANU, IGLICE ULAZE U KUPAĆE KOSTIME I BODU! Osetićete peckanje i svrab dok plivate, a jedva se vide (FOTO)

Planeta -

Na Fejsbuk stranici slovenačkog Akvarijuma Piran objavljeno je upozorenje stručnjaka Univerziteta Primorske da su se u Jadranskom moru ponovo namnožile sitne životinje koje mogu da kupačima stvore nelagodu prilikom plivanja.

- U moru se ovih dana mogu videti svetloružičasti oblaci sitnih iglica, jer su se ponovo namnožili sitni planktonski puževi krezeis (??????? ???????). Zato, ako osetite blago peckanje i svrab dok plivate, za to su krive njihove igličaste krljušti dužine oko jednog centimetra. Pod mikroskopom ih mi ovako vidimo - piše u postu u kojem je objavljena i uvećana fotografija ovih sićušnih organizama.

Slovenački sajt metropolitan.si navodi da se puževi krezeis hrane tako što izbacuju dugačke pramenove sluzi u more nalik na ribarsku mrežu, a onda pomoću nje uvlače još sitniji plankton u svoja usta.

Tamošnji Nacionalni institut za biologiju objasnio je da ti organizmi vole toplotu, a u slovenački deo Jadranskog mora su ih donele struje iz njegovih južnih delova.

- Nisu opasni za kupače, zbog oblika ponekad mogu da ubodu, a često se nađu i zaglavljeni u kupaćim kostimima - navedeno je iz tog instituta.

(Kurir.rs/Metropolitan.si)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track