"TO JE SAMO BORBA NARODA PROTIV KOLONIZATORA": Prigožin pohvalio vojni puč u Nigeru i ponudio usluge vagnerovaca (FOTO, VIDEO)
Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia,, AP, AP/Fatahoulaye Hassane Midou

ROJTERS PRENOSI SADRŽAJ GLASOVNE PORUKE

"TO JE SAMO BORBA NARODA PROTIV KOLONIZATORA": Prigožin pohvalio vojni puč u Nigeru i ponudio usluge vagnerovaca (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Jevgenij Prigožin, šef plaćeničke privatne vojne kompanije "Vagner" i dalje je aktivan uprkos tome što je predvodio neuspelu pobunu protiv vrha ruske vojske, a sada je pohvalio vojni puč u Nigeru i ponudio usluge njegovih vagnerovaca na uspostavljanju reda u toj afričkoj zemlji.

To navodi Rojters koji dodaje da se to čuje u glavnoj poruci objavljenoj na Telegram kanalima povezanim sa "Vagnerom", a koji tvrde da je u pitanju Prigožinov glas.

U poruci on nije tvrdio da su vagneovci učestvovali u puču u Nigeru, ali je tu vojnu pobunu opisao kao trenutak dugo čekanog oslobođenja od zapadnih kolonizatora.

General Abdurahman Čijani
General Abdurahman Čijanifoto: AP

Rojters navodi da je Prigožin pomenuo i nešto što je ličilo na ponudu da njegovi borci pomognu u očuvanju reda u toj zemlji.

- To što se dogodilo u Nigeru nije ništa drugo do borba naroda Nigera protiv kolonizatora. Protiv kolonizatora koji pokušavaju da im nametnu sopstvena životna pravila i uslove i drže ih u stanju u kojem je Afrika bila pre stotina godina - navedeno je u glasovnoj poruci objavljenoj u četvrtak uveče.

Rusija
foto: AP/Sam Mednick

Rojters navodi da je glas odgovorao Prigožinovoj karakterističnoj intonaciji, aoi da ne može sa sigurnošću da potvrdi da je to bilo obraćanje šefa vagnerovaca.

Britanska agencija podseća da su vođe puča juče proglasili generala Abdurahmana Čijanija za novog šefa države nekoliko dana nakon što su objavili da su svrgli sa vlasti predsednika Mohameda Bazuma.

Rojters navodi da je Prigoćinova glasovna poruka poslednji u nizu znakova da su on i njegovi plaćenici i dalje aktivni u Africi, gde i dalje imaju bezbednosne ugovore u pojedinim zemljama poput Centralnoafričke Republike.

Šef američke diplomatije Entoni Blinken preneo je uveravanja svrgnutom predsedniku Nigera Bazumu da ima "nepokolebljivu podršku" SAD, dok su na ulicama glavnog grada Niameja viđene ruske zastave.

CNN i Politiko su ranije objavili da je Prigožin viđen na marginama Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu, gde se sastao s afričkim zvaničnicima, a pominjalo se i da je organizacija vojnog puča u Nigeru upravo delo vagnerovaca.

(Kurir.rs/Reuters/Beta/AP/CNN/Politiko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track