UZBUNA NA HALKIDIKIJU: Medved drži ceo kraj u strahu, svaki dan odnosi po jednu ovcu, meštani ga čekaju sa prstom na obaraču
Foto: Profimedia

panika

UZBUNA NA HALKIDIKIJU: Medved drži ceo kraj u strahu, svaki dan odnosi po jednu ovcu, meštani ga čekaju sa prstom na obaraču

Planeta -

Mužjak medveda, koji je nedavno izazvao paniku među stanovnicima na Halikidikiju, ponovo se pojavio u planinskom selu Taksiarhis.

Divlja životinja je viđena na korak od kuća i igrališta pre nego što je nestala u jaruzi. Meštani sela su se prema navodima portala EPT uznemirili i odmah obavestili nadležne koji su u pripravnosti.

Lokalni mediji navode da se u okolini sela Taksiarhis redovno pojavljuju medvedi, a poslednji put je odrasli mužjak napao košnice i pojeo veću količinu meda. Zatim je odneo dve ovce iz štale.

Vlasnik stoke Dimitris Lanaris istakao je da je medved prošlog četvrtka uveče prvi put ušao u štalu i uzeo ovcu, a zatim se vratio dve noći kasnije i odneo drugu životinju.

Na pitanje kako je znao da je u pitanju medved, a ne neka druga divlja životinja, odgovorio je da vuk ne bi uzeo jednu ovcu već bi ubio desetine odjednom. Trag na limu ograde svedoči da se radi o velikoj životinji, mnogo većoj od vuka, dok je medved viđen i kako juriša na košnice na 100 metara od štale.

- Postavio sam dodatnu ogradu da zaštitim svoje životinje i umesto da ih puštam napolje kao nekada, držim ih unutra, što definitivno utiče na njihovu dobrobit. Nažalost, ne mogu drugačije, s obzirom na okolnosti - napominje Lanaris.

Predsednik lokalne zajednice Takiarhis, Janis Ksakis, podseća da se medved prvi put pojavio u ovoj oblasti pre nekoliko meseci, napadajući uglavnom košnice.

(Kurir.rs/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track