SUROVA KAZNA ZA NAVALJNOG: Najveći kritičar Vladimira Putina osuđen na još 19 godina zatvora
Foto: EPA, AP

presuda

SUROVA KAZNA ZA NAVALJNOG: Najveći kritičar Vladimira Putina osuđen na još 19 godina zatvora

Planeta -

Aleksej Navaljni, jedan od lidera ruske pozicije i najveći kritičar predsednika Vladimira Putina, osuđen je na 19 godina zatvora zbog optužbi za ekstremizam.

Navaljni (47) je doveden u petak na zatvoreno sudsko ročište u kaznenoj koloniji IК-6 koja se 400 kilometara istočno od Moskve.

Prethodno je pozvao pristalice da se odupru Putinovom gvozdenom stisku nad Rusijom.

- Molim vas da razmislite i shvatite da zatvaranjem stotina Putin pokušava da zastraši milione - saopštio je Navaljni u četvrtak i predvideo da će mu biti izrečena "brutalna staljinistička kazna".

0608306625, Aleksej Navaljni
foto: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

Tužioci su tražili 20 godina tvrdeći da je Navaljni stvorio organizaciju koja je podrivala javnu bezbednost vršeći ekstremističke aktivnosti.

Njegova Fondacija za borbu protiv korupcije, koja istražuje načine na koje ruski zvaničnici krše pravila, zabranjena je 2021. zbog ekstremizma. Vlasti su tvrdile da je neprofitna organizacija pokušala da podstakne revoluciju koja bi destabilizovala Rusiju.

Mnogi od njegovih bliskih saveznika su pobegli iz zemlje ili su zatvoreni. Njegov bivši šef kabineta Leonid Volkov i drugi uključeni u fondaciju takođe su optuženi za ekstremizam.

Političar već služi 11 i po godina zatvora po nekoliko optužbi.

Prošle godine je osuđen na devet godina zatvora nakon što ga je ruski sud proglasio krivim za prevaru i nepoštovanje suda velikih razmera. Godinu ranije dobio je dve i po godine zatvora zbog kršenja uslovne slobode.

Navaljni kaže da je podvrgnut torturi od strane ruskih zvaničnika otkako je stavljen u kaznenu koloniju maksimalnog obezbeđenja. Rekao je da su ga zatvorski službenici naterali da deli ćeliju sa bolesnim zatvorenikom i da su njega i druge zatvorenike terali da slušaju Putinove govore.

Takođe se žalio na zdravstvene probleme i veliki gubitak težine.

(Kurir.rs/Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track