"SAMIT MIRA JE OSUĐEN NA PROPAST" Milutnović analizira: Zelenski nastoji da okupi jake zemlje u otvoren sukob sa Rusijom (VIDEO)
Foto: Kurir TV, AP Kateryna Klochko, Shutterstock

kurir tv

"SAMIT MIRA JE OSUĐEN NA PROPAST" Milutnović analizira: Zelenski nastoji da okupi jake zemlje u otvoren sukob sa Rusijom (VIDEO)

Planeta -

Tokom sukoba u Ukrajini, pružale su se nekoliko prilika za ozbiljne pregovore o prekidu rata, no ni jedna od njih nije bila iskorišćena.

Nemilosrdni rat traje već 526 dana, ali uprkos seriji ofanziva, kontraofanziva, krvavih sukoba i sve učestalijih vazdušnih napada, čini se da se na jesen pojavljuje nova mogućnost za održavanje pregovora.

Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine, izrazio je nadu da će "samit za mir" biti organizovan tokom ove jeseni u zemlji, dok su planirani razgovori u Saudijskoj Arabiji za 5. i 6. avgust, što bi moglo poslužiti kao odskočna daska prema tom cilju.

tenk, Ukrajina
foto: AP/LIBKOS

Gost Usijanja koji je diskutovao o "samitu mira" je Petar Milutinović, istraživač Instituta za evropske studije

Rekao je da je ovaj samit sve suprotno od onoga za šta je zamišljen, pa je obrazložio.

- Čini mi se da je ovo prilika da se stvori koalicija zemalja koje će definitivno biti u otvorenom sukobu protiv Ruske Federacije. Ovo je prilika da Zelenski okupi vrlo moćne zemlje sveta, koje će učestvovati u ovom samitu, a protiv Rusije. Ovaj samit se kreira sa ciljem da se prodube animoziteti neprijateljstva. Dakle, totalno suprotno od onoga za šta je bio zamišljen, valjda je trebalo da se odazovu ruski zvaničnici. Možda zaista Rusija nije pozvana, ali smatram da se samo nije odazvala - započeo je Milutinović, pa nastavio:

01:18

SAMIT MIRA JE OSUĐEN NA PROPAST Milutnović analizira: Zelenski nastoji da okupi jake zemlje u otvoren sukob sa Rusijom

- Ako nemate Moksvu za stolom, kakve su šanse za diplomatske razgovore. To je očigledno osuđeno na propast u samom startu, kreira se sa ciljem da se prodube animoziteti poverenja. Ovo je parada Zelenskog koji nastoji da okupi jake zemlje sveta.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:38

AKO PUTIN ODE, SMENIĆE GA NEKO JOŠ ŽEŠĆI?! Samardžija: Ukrajina gubi, pravo pitanje je šta će biti sa JEDNIM DRUGIM POLITIČAROM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track