PUČISTI TRAŽE NAČIN DA OSTANU NA VLASTI: Vojna hunta u Nigeru hoće pomoć od grupe Vagner
Foto: AP

PUČISTI TRAŽE NAČIN DA OSTANU NA VLASTI: Vojna hunta u Nigeru hoće pomoć od grupe Vagner

Planeta -

Vojna hunta koja je u Nigeru svrgla demokratski izabranog predsednika Mohamed Bazuma zatražila je pomoć od ruske plaćeničke grupe Vagner ukoliko se suoči s vojnom intervencijom zapadnoafričkog regionalnog bloka, javljaju agencije.

Vođa hunte Salif Modi posetio je susednu državu Mali, gde je stupio u kontakt s nekim iz Vagnera, rekao je za Asošijejted pres Vasim Nasr, novinar i viši naučni saradnik u centru Sufan. On je rekao da su tri izvora iz Malija i jedan francuski diplomata potvrdili da se sastanak desio.

- Potreban im je Vagner kako bi postao njihova garancija da se održe na vlasti - rekao je Nasr i dodao da plaćenička grupa razmatra zahtev.

Bazuma, prvog demokratski izabranog predsednika u Nigeru, uhapsili su članovi njegove garde prošle sedmice. On je pozvao SAD i međunarodnu zajednicu da pomognu u obnavljanju ustavnog poretka.

- Ceo centralni region Sahela mogao bi da padne pod ruski uticaj preko grupe Vagner, čiji je brutalni terorizam u Ukrajini u potpunosti prikazan - upozorio je Bazum.

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOVAS) uvela je Nigeru sankcije zbog puča i saopštila da će upotrebiti silu ako vojna hunta ne vrati na funkciju demokratski izabranog predsednika države.

Francuska ministarka spoljnih poslova Katarina Kolona izjavila je da je regionalna pretnja vojnom intervencijom verodostojna i upozorila pučiste da je shvate ozbiljno.

Nejasno je kako bi izgledala regionalna intervencija, kad bi počela i da li će dobiti podršku zapadnih snaga. Nigerska hunta pozvala je stanovništvo da pazi na špijune, a samoorganizovane odbrambene grupe su se mobilisale noću da nadgledaju automobile i patroliraju prestonicom.

Francuska ima između 1.000 i 1.500 vojnika u Nigeru koji su pomagali lokalnim snagama bezbednosti u borbi protiv terorističkih grupa povezanih sa Al Kaidom i Islamskom državom širom regiona, preneo je Rojters.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track