KOBNI MIG-23! NA DVA AEROMITINGA ZA 9 DANA DVE NESREĆE! Poslednja bila kobna po letelicu, evo šta se desilo pre samo nekoliko dana
Foto: Printscreen

KOBNI MIG-23! NA DVA AEROMITINGA ZA 9 DANA DVE NESREĆE! Poslednja bila kobna po letelicu, evo šta se desilo pre samo nekoliko dana

Planeta -

Sovjetski lovac bombarder MiG-23 spada u ikone Hladnog rata. Nalazio se u naoružanju velikog broja zemalja ne samo Varšavskog pakta nego i bliskih saveznika. Međutim, ovom lovcu ratna sreća nije bila nimalo naklonjena.

Pravi masakr bio je u dolini Beka 1982, osim toga avion je bio glavni akter jednog neobičnog incidenta kada je MiG-23 poleteo iz Poljske, gde se se zbog tehničkog kvara pilot katapultirao, a letelica nastavila da leti još 900 km i pao na jednu farmu u Belgiji.

Ovaj lovac je i dalje aktivan, leti u Libiji i i Siriji, gde je učestvovao i u borbenim operacijama. Dosta ovih lovaca leti i kod privatnih kolekcionara, a jedan takav je dvosed u verziji UB koji leti kao privatno vlasništvo jednog američkog kolekcionara koji je u avgustu tekuće 2023. imao za devet dana čak dve nesreće.

U prvoj 4. avgusta na aeromitingu Oškoš, pilotu je tokom leta otpao stakleni poklopac kabine i letelica je posle toga bezbedno sletila. Međutim vazduhoplovna manifestacija u Mičigenu koja se održala 13. avgusta bila je kobna.

Na objavljenom snimku isti MiG-23 UB je poleteo, a tokom izvođenja akrobacija pilot se iznenada katapultirao kao i kopilot iz zadnjeg dela kopkita, a letelica se usmerila ka zemlji gde je eksplodirala. Oba pilota su se bezebedno spustila na zemlju.

(TV Front)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track