SUKOB NA NEBU IZBEGNUT ZA DLAKU: Norveški avion se približio ruskoj granici, pa se okrenuo!
Foto: Kurir tv

SUKOB NA NEBU IZBEGNUT ZA DLAKU: Norveški avion se približio ruskoj granici, pa se okrenuo!

Planeta -

Mornarički avion R-8A Posejdon norveškog ratnog vazduhoplovstva koji je leteo prema ruskoj granici otkriven je iznad Barencovog mora, pa je ruski borbeni avion MiG-29 podignut u vazduh, nakon čega se norveški avion okrenuo, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Ruska sredstva kontrole vazdušnog prostora nad vodama Barencovog mora otkrila su 14. avgusta 2023. vazdušni cilj koji se približava državnoj granici Ruske Federacije. Da bi identifikovali vazdušni cilj i sprečili narušavanje državne granice Ruske Federacije, Lovac MiG-29 iz sastava dežurnih snaga PVO podignut je u vazduh Severne flote“, navodi se u saopštenju.

Kako je saopštilo ministarstvo, posada ruskog borbenog aviona identifikovala je vazdušnu metu kao patrolni avion baze R-8A Posejdon norveškog vazduhoplovstva.”

„Pri približavanju ruskog borbenog aviona, strani vojni avion je napravio polukružno okretanje od državne granice Ruske Federacije. Kršenje državne granice Ruske Federacije nije dozvoljeno“, istakli su u Ministarstvu odbrane.

Ministarstvo je takođe navelo da je let ruskog lovca izveden u strogom skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora iznad neutralnih voda bez prelaska vazdušnih puteva i opasnog približavanja letelici strane države.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track