DRAMA IZNAD UKRAJINE: Putnički avion greškom završio na nebu ratom razorene zemlje?! PUTNICI NISU NI ZNALI ŠTA SE DEŠAVA (FOTO)
Foto: Shutterstock, EPA Guillaume Horcajuelo

neverica

DRAMA IZNAD UKRAJINE: Putnički avion greškom završio na nebu ratom razorene zemlje?! PUTNICI NISU NI ZNALI ŠTA SE DEŠAVA (FOTO)

Planeta -

Prvi put od početka rata iznad Ukrajine je preleteo putnički avion.

Turska avio-kompanija BBN potvrdila je informacije da je 25. jula njen čarter avion Erbas A320-200 na letu Oslo-Antalija skrenuo sa prvobitne rute zbog oluje i završio na zatvorenom nebu iznad Ukrajine.

Letelica je skrenula ka Ukrajini iz vazdušnog prostora Mađarske i dugo letela nad jugozapadnim delovima ratom zahvaćene zemlje, a potom ušla u Rumuniju.

Putnici prema navodima portala NRK nisu bili svesni da se letelica nalazi u vazdušnom prostoru Ukrajine.

- Razumemo zabrinutost povodom incidenta i garantujemo da ćemo aktivno preduzeti mere da sprečimo pojavu sličnih slučaja - navodi portparol turske kompanije.

Ukrajina
foto: Printscreen Flight radar

Norveški stručnjak za vazduhoplovstvo Lars Peder Haga kaže da je rizik da avion bude oboren bio mali, ali da svejedno postoji opasnost.

- Potencijalno je opasno leteti u ratnoj zoni gde postoje protivvazdušni sistemi koji dosežu visine na kojima obično lete putnički avioni i gde mogu biti avioni koji ne emituju svoju poziciju - kaže Peder Haga za NRК.

Nije poznato koliko je putnika bilo na letu, ali Erbas A320-200 može da preveze do 180 ljudi.

Malezijski putnički avion sa 280 putnika i 15 članova posade, podsetimo, oboren je iznad Ukrajine 2014. godine.

(Kurirr.s/Strana/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track