OVDE SE ODREĐUJE TOK RATA! Rusija stigla do najvažnijeg grada na istoku, Ukrajina uzvratila na jugu, najžešća borba TEK POČINJE
Foto: EPA/Mariupol City Council

žestoki sukobi

OVDE SE ODREĐUJE TOK RATA! Rusija stigla do najvažnijeg grada na istoku, Ukrajina uzvratila na jugu, najžešća borba TEK POČINJE

Planeta -

Ukrajinska vojska napreduje na južnom frontu kod Berdjanska i Melitopolja sa namerom da preseče ruske linije snabdevanja.

Ruske snage su istovremeno intenzivirale napade u Harkovskoj oblasti gde pokušavaju da ponovo osvoje strateško železničko čvorište i odvuku ukrajinske snage iz drugih delova zemlje.

Američki Institut za proučavanje rata u poslednjoj analizi navodi da su ukrajinske trupe tokom vikenda postigle "taktički značajan napredak" duž administrativne granice između Zaporoške i Donjecke oblasti. Trenutno se vode teške borbe za rusko uporište Urožajne. Ako Ukrajina uspe da preuzme kontrolu nad tim mestom otvoriće im se put prema važnim lukama na Azovskom moru Berdjansku i Marijupolju. Vraćanje Berdjanska bilo bi od ogromnog značaja za Ukrajinu jer bi time bile prekinute ruske linije snabdevanja od Krima do Donbasa preko Marijupolja.

Sa svakim kilometrom ukrajinske snage vrše sve veći pritisak na protivnika, međutim, ako i probiju prvu liniju ruske odbrane na jugu, Moskva je imala mnogo vremena da pripremi snažan obrambeni sistem počev od rovova, zamki za tenkove i golemih minskih polja, preko takozvanih zmajevih zuba do mitraljeskih gnezda i podrške iz vazduha.

Strani vojni analitičari primećuju da se Ukrajina muči čak i sa zapadnim oružjem da savlada prepreke na bojnom polju, a posebno ih muče minska polja.

GUSTA MINSKA POLJA

Duž linije napada u smeru Melitopolja ukrajinske snage napreduju oko sela Robotine u Zaporožju. Iako Ukrajina beleži pomake, napredovanje je tamo takođe usporeno zbog gustih minskih polja i velikog broja prepreka. Ruske letelice neprestano napadaju ukrajinske položaje gađajući ih desetak puta u jednom danu.

Ukrajina, Herson
foto: AP Evgeniy Maloletka

Valerij Šeršen, predstavnik ukrajinskih snaga na južnom frontu, rekao je prošle nedelje da Rusija dovlači pojačanja sa drugih linija odbrane uključujući marince, padobrance i specijalne jedinice, kako bi zaustavili ukrajinsko napredovanje. Ukrajinske snage napredovale su oko 15 do 20 kilometara duž obe linije od početka protivofanzive u junu.

OFANZIVA KOD KUPJANSKA

Međutim, dok Ukrajina pokušava da se probije na jugu, Rusija je pojačala ofanzivne operacije na severoistoku oko grada Kupjanska. Prisiljavajući Ukrajinu da se tamo brani, Rusija najverovatnije pokušava da odvuče ukrajinske snage iz drugih područja gde traju ofanzivne akcije, posebno u području oko Bahmuta u Donjeckoj oblasti, gradu udaljenom oko 150 kilometara južno od Kupjanska.

Serhij Čerevatji, portparol ukrajinskih snaga na istočnom frontu, rekao je u subotu da su ruske snage i dalje u napadu oko Kupjanska, gađajući ukrajinske položaje svim vrstama oružja, od minobacača, višecevnih raketnih bacača do borbenih helikoptera i jurišnih letelica.

Ukrajinski zvaničnici navode da su ruske snage potrošile pola miliona komada municije u poslednjih nedelju dana samo na frontu Kupjansk-Svatovo.

ŽELEZNIČKO ČVORIŠTE

Kupjansk je glavno železničko čvorište s pet različitih linija koje se ukrštaju u gradu, jedna vodi direktno u Rusiju, a to ga čini posebno važnim strateškim ciljem za obe strane. Pre nekoliko dana lokalne vlasti su naredile evakuaciju Kupjanska i okoline čime se može naslutiti da se Moskva priprema za ponovno zauzimanje grada.

Ako ruskim snagama pođe za rukom da vratiti kontrolu nad Kupjanskom, to bi značilo ne samo ponovnu uspostavu železničke veze s Rusijom, nego bi i Kremlju dalo priliku za naslađivanje, hvaleći se kako su ponovo zauzeli teritoriju koji je Ukrajina oslobodila u prošlogodišnjoj protivofanzivi.

Trenutno se čini da ukrajinske snage odolevaju napadima, ali prema ruskim izvorima puni napad još nije ni počeo.

NOVI NAPADI NA KRIM

Eksplozije su se ponovo mogle čuti blizu Krima u subotu kad je ruska vojska oborila dve ukrajinske rakete koje su gađale most u Kerčkom moreuzu koji pruža vitalnu rutu za ruske snage sa okupiranim Krimskim poluostrvom.

Kijev je obećao da će nastaviti da napada most sve dok se ruska vojska potpuno ne povuče s ukrajinske teritorije. Ukrajina se nada da će pritiscima duž fronta i sa udarima usmerenim na zapovedna mesta, skladišta municije i linije snabdevanja na kraju nadvladati rusku odbranu.

(Kurir.rs/Jutarnji/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track