OVE RUSKE RAKETE ULIVAJU STRAH! OPREMA ZA NOVE NUKLEARNE PODMORNICE: Hipersonični CIRKON devet puta brži od zvuka!
Testiranje Ispaljivanje "cirkona" s fregate "Admiral Gorškov", Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

NAORUŽAVANJE

OVE RUSKE RAKETE ULIVAJU STRAH! OPREMA ZA NOVE NUKLEARNE PODMORNICE: Hipersonični CIRKON devet puta brži od zvuka!

Planeta -

Rusija je počela da oprema svoje nove nuklearne podmornice s hipersoničnim projektilima "cirkon", potvrdio je Aleksej Rahmanov, izvršni direktor Ujedinjene brodogradnje, najveće kompanije za izgradnju vojnih plovila u zemlji. U pitanju su podmornice klase "Jasen-M", koje su poznate i pod oznakom "projekat 885M", a koje bi trebalo da u ruskoj ratnoj mornarici zamene podmornice iz perioda SSSR.

Rahmanov je za agenciju RIA novosti pojasnio da se radi o programu modernizacije vojske i mornarice. Međutim, zanimljivo je da se naoružavanje ruskih podmornica vrši u jeku rata u Ukrajini, kao i u jeku napetosti u Crnom moru, gde je ruska mornarica proteklog vikenda otvorila vatru na jedan trgovački brod koji je pokušao da probije blokadu ukrajinskih crnomorskih luka.

- Višenamenske nuklearne podmornice biće opremljene raketnim sistemom "cirkon". Radovi su u toku - rekao je Rahmanov.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je ranije ove godine da će Rusija početi s masovnim isporukama raketa tipa "cirkon" u okviru programa pojačanja nuklearnih snaga. Kako prenosi CNBC njuz, ruska višenamenska fregata "Admiral Gorškov", koja je ranije ove godine učestvovala u manevrima u zapadnom delu Atlantskog okeana, već je opremljena raketama "cirkon". U pitanju je jedan od najsavremenijih ruskih vojnih brodova, koji je bio angažovan u vežbama s kineskom i južnoafričkom mornaricom u Tihom okeanu.

jasen-M, Podmornica, Nuklearna Podmornica, cirkon, hipersonične rakete cirkon
foto: Russian Defense Ministry Press O / UPI / Profimedia

Tada je bilo najavljeno ispaljivanje projektila "cirkon", ali se to ipak nije dogodilo. Glas Amerike je u januaru ove godine objavio da su rakete "cirkon" prošle niz testova, uključujući i lansiranje na različite mete. "Cirkon" je namenjen za uništavanje neprijateljskih brodova i kopnenih ciljeva. To je jedan od nekoliko hipersoničnih projektila koje je Rusija razvila.

Putin je "cirkon" opisao kao "moćno oružje" sposobno da probije bilo koju postojeću protivraketnu odbranu leteći devet puta brže od brzine zvuka na udaljenosti većoj od 1.000 kilometara.

- "Cirkon" daje našoj vojsci mogućnost konvencionalnog udara dugog dometa, što joj omogućuje da precizno pogodi sve neprijateljske ciljeve - rekao je Putin. Podsećamo, nekoliko meseci pre početka ruske invazije na Ukrajinu Putin je upozorio SAD i njihove saveznike u NATO da će ruski ratni brodovi naoružani "cirkonom" dati Rusiji sposobnost da napadne protivničke "centre za donošenje odluka" u roku od nekoliko minuta ako budu raspoređeni u neutralnim vodama.

Tehnički detalji

Hipersonična raketa Cirkon 3M22

Dužina: devet metara

Prečnik: 60 centimetara

Domet: 1.000 kilometara

Bojeva glava: Do 400 kilograma

Visina: 28 kilometara

Maks. brzina: devet maha, 11.000 km/h

Lansiranje: Podmornica, brod, kopno

Strateški vrlo bitno

Zašto je Crno more toliko važno?

U antičko vreme Sredozemno more, kako mu i ime kaže, bilo je središte tada poznatog sveta. Ali ta vremena su odavno prošla. Globalno, Mediteran je postao "bara" sa samo jednim prirodnim i jednim veštačkim izlazom, a Crno more, iz kojeg ima samo jedan put kroz Bosfor, izgleda da je još manje važno, piše Dojče vele.

jasen-M, Podmornica, Nuklearna Podmornica, cirkon, hipersonične rakete cirkon
foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Međutim, rat u Ukrajini je pokazao da to nije tako. U robnoj razmeni između Istoka i Zapada Crno more je od izuzetnog značaja, što se videlo i po odbijanju Rusije da produži sporazum o izvozu žitarica. Prostor oko Crnog mora je svetska žitnica.

Pre rata su Rusija i Ukrajina preko tog mora pokrivale 60 odsto svetske potrošnje suncokretovog semena i ulja, gotovo 24 odsto žita i oko 19 odsto ječma.

Uz to, Crno more je od ključnog značaja i za izvoz fosilnih goriva, nafte i gasa, iz zemalja centralne Azije oko Kaspijskog jezera ka Evropi, zbog čega je Briselu od vitalnog značaja nesmetana trgovina. Nakon poslednjeg incidenta osiguravajuće kuće odbijaju da osiguraju plovila zbog čega je ugrožena trgovina.

Dolar vredi više od sto rubalja

Veliki pad ruske valute

Ruska rublja je izgubila više od četvrtine vrednosti od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022, a sada je prvi put pala ispod nivoa od 100 za jedan američki dolar. U menjačnicama u Moskvi jedan dolar juče je vredeo 102,5 rubalja.

Ruska centralna banka, koja je nedavno podigla kamatne stope na 8,5 odsto, okrivila je za nagli pad rublje sve manji suficit u budžetu. Suficit je smanjen za 85 odsto u periodu od januara do juna ove godine u poređenju sa istim periodom prošle godine. Pre rata je jedan američki dolar vredeo oko 75 rubalja.

UKRATKO

- U Ukrajini je na 12 godina robije osuđen bivši obaveštajac zbog špijuniranja u korist Rusije

- Danska je podigla avion F-16 kako bi presrela dva ruska bombardera iznad Severnog mora

- Nedaleko od rumunskog sela Kostinešti na obali Crnog mora eksplodirala je navodno ruska pomorska mina

- Poljska je uhapsila dvojicu Rusa koji su lepili Vagnerov propagandni materijal

- Kineski ministar obrane Li Šangfu započeo je juče šestodnevnu posetu Rusiji i Belorusiji. Barencovo more dobija novo oružje: Ruska nuklearna podmornica

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track