TRAMP OPTIMISTA: Šanse su mi blizu 100 odsto u revanšu protiv Bajdena!
Žestoka kampanja: Donald Tramp, bivši predsednik SAD, Foto: EPA Cj Gunther

ubedljivo vodi u trci za stranačku nominaciju

TRAMP OPTIMISTA: Šanse su mi blizu 100 odsto u revanšu protiv Bajdena!

Planeta -

Bivši predsednik Sjedinjenih Država uveren da će se vratiti u Belu kuću posle izbora koji će se održati u novembru 2024.

Bivši predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp potpuno je siguran da će dominirati u kampanji nad svojim dugogodišnjim političkim rivalom Džozefom Bajdenom, kao i da će obezbediti nominaciju u Republikanskoj stranci da učestvuje na izborima koji će se održati u novembru 2024.

Tramp je na mitingu u Ajovi, državi u kojoj je glatko pobedio Bajdena pre četiri godine, poručio kako je uveren da ima nedostižnu prednost u odnosu na Bajdena, koji će gotovo izvesno dobiti nominaciju u Demokratskoj stranci.

Dominacija u stranci

- Šanse su mi blizu sto odsto u revanšu protiv Bajdena - odgovorio je Tramp na pitanje da prokomentariše svoje šanse u novom, sve izglednijem okršaju protiv aktuelnog šefa Bele kuće

Pre izlaska na megdan u novembru Tramp i Bajden moraju da obezbede stranačke nominacije. Trampu na tom putu stoji Ron Desantis, guverner Floride, dok na drugoj strani Bajden ima mnogo lakši posao. Stranački izbori u Demokratskoj stranci verovatno će biti samo formalnost jer se u istoriji samo jednom dogodilo da stranka nije podržala aktuelnog predsednika Amerike.

Traži reizbor: Džozef Bajden, aktuelni predsednik Amerike
Traži reizbor: Džozef Bajden, aktuelni predsednik Amerikefoto: EPA Samuel Corum Pool

- Desantis nije imao mnogo pristalica. To nije dobro, podrška mu je veoma loša. Uveren sam da će Desantis uskoro odustati od kampanje. Zaista ga ne vidim kao pretnju da mi umanji šanse za pobedu.

Desantis nije uspeo da popularnost s Floride prebaci na savezni nivo i prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, zaostaje za Trampom više od 30 procentnih poena. Naime, istraživanje Njujork tajmsa i koledža Sijena pokazuje da Trampa podržava 54 odsto republikanaca. Uz Desantisa je tek njih 17 odsto, dok bivšeg Trampovog potpredsednika Majka Pensa podržava samo tri odsto njih.

Izjednačena trka

Rezultati istraživanja iz jula pokazuju da su Tramp i Bajden izjednačeni kada se radi o glasovima aktivnih članova stranaka - i jednog i drugog podržava po 43 odsto republikanaca, odnosno demokrata u hipotetičkom revanšu. Međutim, Bajden stoji mnogo bolje u odnosu na Trampa kada je u pitanju podrška nezavisnih birača.

Naime, 42 odsto njih podržava aktuelnog predsednika, dok je 37 odsto uz bivšeg šefa države. Ovo istraživanje je sprovedeno između 23. i 27. jula i u njemu je učestvovalo 1.329 registrovanih birača.

Prema zvaničnim podacima, Bajden je u drugom kvartalu ove godine za kampanju prikupio 72 miliona dolara, a Tramp 53,8 miliona. antrfile Problemi se gomilaju

Preti mu i četvrta tužba!

Donaldu Trampu preti i četvrta kriminalna optužnica.

Naime, tužilaštvo iz Džordžije će ove nedelje pred velikom porotom predstaviti rezultate istrage o uplitanju Trampa i njegovih saradnika u izborne rezultate, odnosno njihove pokušaje da se pokradu izbori. Dvoje svedoka je već dobilo pozive za svedočenje.

To su Džef Dankan, bivši zamenik guvernera, i Džordž Čidi, nezavisni novinar. Podsećamo, protiv Trampa su već podignute optužbe za falsifikovanje finansijskog izveštaja, zadržavanje poverljivih dokumenata i pokušaj prekrajanja izbornih rezultata.

Rezultat izbora 2024.

Ubedljiva pobeda Bajdena

Džozef Bajden: 51,3 odsto (81.283.501 glas), 306 elektora Donald Tramp: 46,8 odsto (74.223.975 glasova), 232 elektora * Ukupno ima 538 elektorskih glasova i za pobedu je potrebno njih 270 Izlaznost: 66,6 odsto potpis

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track