KIM DŽONG UN: Moramo da se pripremimo za rat!
Uživao u gađanju Kim Džong Un, vođa Severne Koreje, Foto: AP/Korean Central News Agency/Korea News Service

Lider Severne Koreje obišao fabriku oružja

KIM DŽONG UN: Moramo da se pripremimo za rat!

Planeta -

Pri obilasku postrojenja vođa režima u Pjongjangu naredio da se poveća proizvodnja projektila

Lider Severne Koreje Kim Džong Un naredio je da se poveća proizvodnja projektila kako bi država stekla „prevlađujuću vojnu moć i bila spremna za rat“, prenela je zvanična severnokorejska novinska agencija KCNA.

Naredba je izdata dok se Južna Koreja i Sjedinjene Države pripremaju za zajedničke redovne vojne vežbe, koje imaju svake godine.

Vojna moć

Kim Džong Un je proteklog vikenda posetio ključno postrojenje u kome se proizvode projektili, platforme za njihovo lansiranje, kao i oklopna vozila i artiljerijske granate.

Zvanični Pjongjang navodi da manevri Seula i Vašingtona znače pripreme sa rat i želi da bude spreman za sukob. Zbog toga Kim Džong Un zahteva masovnu proizvodnju raznih vrsta naoružanja, dok u povećanoj proizvodnji projektila vidi zadovoljavanje potreba vojnih jedinica na prvoj liniji, prenela je agencija KCNA.

- Kvalitativni nivo ratnih priprema zavisi od razvoja industrije za proizvodnju municije - rekao je Kim Džong Un.

On je tokom posete postrojenju provozao novo borbeno oklopno vozilo i pohvalio napredak u modernizaciji proizvodnje.

- Postoji hitna potreba za eksponencijalnim rastom proizvodnje projektila kako bismo ojačali naše jedinice na prvoj liniji. Naša vojska mora osigurati dominantnu vojnu moć i biti spremna da vodi bilo koji rat u bilo kom trenutku, tako da se neprijatelj ne usudi da upotrebi silu, jer će u suprotnom biti uništen - dodao je severnokorejski vođa.

Sastanak 18. avgusta

Južna Koreja i SAD su ranije najavile da će poslednjih deset dana avgusta izvršiti vojnu vežbu kako bi se proverila sposobnost odgovora na rastuće nuklearne i raketne pretnje koje dolaze sa severa Korejskog poluostrva. Dve zemlje će za te manevre mobilisati nekoliko desetina hiljada vojnika.

- Vežbe su bitan element u održavanju čvrstog odbrambenog položaja u slučaju nužde, apsolutno su neophodne za odgovor na rastuću vojnu pretnju iz Severne Koreje - rekao je pukovnik u južnokorejskoj vojsci Li Sung Jun.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track