"NE IGRAJTE SE VATROM": Kineski ministar odbrane sa konferencije u Moskvi poslao UPOZORENJE AMERICI, pored njega Šojgu (VIDEO)
Foto: EPA/Yuri Kochetkov

PORUKA ZBOG MEŠANJA OKO TAJVANA

"NE IGRAJTE SE VATROM": Kineski ministar odbrane sa konferencije u Moskvi poslao UPOZORENJE AMERICI, pored njega Šojgu (VIDEO)

Planeta -

Kineski ministar odbrane Li Šangfu upozorio je, prilikom obraćanja na bezbednosnoj konferenciji u Rusiji, na "igranje vatrom" kada je u pitanju Tajvan, tako prikriveno napavši SAD.

To piše CNN koji prenosi navode kineske državne agencije Sinhua da je Li Konferenciji o međunarodnoj bezbednosti u Moskvi Li je poručio da bi pokušaji da se "Tajvan iskoristi za obuzdavanje Kine svakako bili okončani neuspešno".

Američka televizija navodi da se Lijeva poruka nadovezuje na prethodne slične izjave kineskih zvaničnika, ali CNN ističe da je mesto na kojem je on održao taj govorznačajno i simbolično s obzirom na aktelnu invaziju Rusije na Ukrajinu.

Li Šangfu
foto: EPA-EFE/HARISH TYAGI

CNN navodi da kineska vladajuća Komunistička partija tvrdi da je samoupravna demokratija Tajvana deo Kine i zaklinjala se da će preuzeti kontrolu nad ostrvom i silom, ukoliko to bude potrebno.

Navodi se da su kineske vlasti u više navrata kritikovale američke interakcije sa Tajvanom, sa kojim Vašington nema zvanične diplomatske veze, uključujući prodaju američkog oružja Tajpeju.

Li se na marginama konferencije u Moskvi sastao sa Sergejem Šojguom, ministrom odbrane Rusije, pored koje je i sedeo tokom tog skupa.

(Kurir.rs/CNN/Xinhua)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track