PAZITE NA OVAJ NOVI SAOBRAĆAJNI ZNAK! Ako ga budete ignorisali u Francuskoj vas čeka paprena NOVČANA KAZNA u evrima (FOTO)
Foto: Printscreen/gouv.fr, Shutterstock

promenjeni propisi

PAZITE NA OVAJ NOVI SAOBRAĆAJNI ZNAK! Ako ga budete ignorisali u Francuskoj vas čeka paprena NOVČANA KAZNA u evrima (FOTO)

Planeta -

Ukoliko planirate da automobilom putujete kroz Francusku pazite dobro na novi saobraćajni znak u toj zemlji za čije izbegavanje vam preti paprena novčana kazna.

Nemački magazin Fokus piše da je Francuska uvela novi saobraćajni znak - beli romb na plavoj podlozi - a kazna za njegovo ignorisanje iznosi 135 evra.

Ovaj novi znak ukazuje na posebnu saobraćajnu traku na levoj strani puta koja je namenjena za vozila (automobili, motori...) sa najmanje dva putnika, vozila sa nalepnicom s nultom emisijom (električni automobili), taksije (čak i bez putnika), autobuse i drugi javni prevoz.

saobraćajni znak
foto: Printscreen/gouv.fr

Večernji list navodi da je u nekim slučajevima ta saobraćajna traka rezervirana samo u određeno doba dana. To je naznačeno paljenjem znaka u određeno vreme ili dodatnim znakom s vremenskim okvirom u kojem pravilo mora da se poštuje.

Posebne kamere za kontrolu brzine nadziru i poštivanje pravila. Cilj nove uredbe smanjenje zagađenja životne sredine.

To francuska vlada želi da postigne smanjenjem broja vozila na putevima kroz povećanje zajedničkog korišćenja automobila. Kamere su uvedene u gradovima kao što su Lion i Grenobl kako bi otkrile broj putnika u vozilu.

(Kurir.rs/Focus/Večernji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track