VEST O SMRTI POZNATOG GENERALA POTRESLA RUSIJU: Preminuo komandant koji je PREDVODIO JURIŠ na istočnom frontu (FOTO)
Foto: Printscreen/Youtube

tuga

VEST O SMRTI POZNATOG GENERALA POTRESLA RUSIJU: Preminuo komandant koji je PREDVODIO JURIŠ na istočnom frontu (FOTO)

Planeta -

Genadij Židko, jedan od najpoznatijih ruskih generala, koji je proglašen i za heroja Rusije, preminuo je u Moskvi u 58. godini.

Vest o smrti generala potvrdio je i guverner Habarovske teritorije Mihail Degtjarjov. - Posle duge bolesti u Moskvi je preminuo heroj Rusije general-pukovnik Genadij Valerijevič Židko. Imao sam sreću da ga poznajem. Židko je bio veoma pažljiv prema potrebama običnog vojnika i veoma zahtevan u službi. To su ti komandanti koji se zovu komandanti. Večna slava heroju. Pokoj mu duši - napisao je Degtjarjov na Telegramu.

Židko, koji je vodio invaziju na istoku Ukrajine, imao je niz najviših vojnih položaja i smatran je za jednog od najboljih ruskih stratega.

Tokom karijere Židko je bio zamenik ministra odbrane, zamenik načelnika Generalštaba oružanih snaga, načelnik ruskih snaga u Siriji, a komandovao je i Istočnim vojnim okrugom Rusije.

Židko je od maja do jula 2022. godine komandovao Oružanim snagama Ruske Federacije u Ukrajini. Dejli mejl navodi da je smenjen nakon neuspeha da zauzme grad Harkov i da je na njegovo mesto došao Sergej Surovikin.

Poslednjih meseci je retko viđan u javnosti.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track