"INVAZIJA KINE NA TAJVAN JE MOGUĆA TOKOM OVE 2 GODINE!" Matović: Žele da napadnu pre nego što SAD uradi isto što i sa Ukrajinom
Foto: Shutterstock, Printscreen/Kurir TV

KURIR TV

"INVAZIJA KINE NA TAJVAN JE MOGUĆA TOKOM OVE 2 GODINE!" Matović: Žele da napadnu pre nego što SAD uradi isto što i sa Ukrajinom

Planeta -

Govoreći na moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti, kineski ministar odbrane Li je rekao da će pokušaji da se „Tajvan iskoristi da obuzda Kinu - sigurno završiti neuspehom".

Vladajuća Komunistička partija Kine polaže pravo na samoupravnu demokratiju Tajvana i obećala je da će preuzeti kontrolu nad njom, pa čak i silom ako za to bude potrebe.

Kina je inače više puta osuđivala američke interakcije sa ostrvom, sa kojim Vašington nema zvanične diplomatske veze, uključujući tu i prodaju američkog oružja Tajpeju.

Perko Matović, iz Centra za nacionalnu politiku, gostovao je u emisiji Usijanje gde je prokomentarisao trenutnu sitauciju između Tajvana i Kine.

- SAD se obavezao da će štititi bezbednost Tajvana. Oni su se sami na sebe obavezali, ali pitanje je da li bi oni imali pravo na to. Kada pričam o tome mislim na direktnu pomoć Tajvanu s obzirom da su SAD glasale da Peking bude ta stolica u UN koja predstavlja celu Kinu - rekao je Matović i dodao:

02:01

INVAZIJA KINE NA TAJVAN JE MOGUĆA TOKOM OVE 2 GODINE! Matović: Žele da napadnu pre nego što SAD uradi isto što i sa Ukrajinom

- Ono što Kina ima za svoju strategiju je blickrig na Tajvan pre nego što SAD uspeju da otpkole Kinu na taj način i pre nego što mogu da pomažu Tajvanu kao što sada pomažu Ukrajini. Razlika između toga je što mislim da do toga neće doći u ovom trenutku. "Wall Street journal" je dao novi dokumentarac sa ozbiljnim analitičarima da postoje 2 datuma za tu kinesku invaziju, a to su 2027. i 2049. godina. Jedan je datum stogodišnjica osnivanja Narodnooslobodilačke armije Kine, a druga je stogodišnjica komunističke Narodne Republike Kine. Po meni je 2027. godina prebrzo, ali ništa ne može da se isključi. Mada mislim da Kina ima i druge načine da proizvede svoju moć koju Rusija nažalost nije imala.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:39

KINA PORUČUJE AMERICI DA NJENI IZLETI NA TAJVAN NISU DOBRODOŠLI! Milić: Ide se na mirno rešenje, ali i vojna opcija je na stolu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track