"OSLOBODITI AFRIKU RUSKOG UTICAJA": Šef ukrajinske diplomatije želi da oživi odnose Kijeva i Crnog kontinenta (FOTO)
Foto: EPA/Sohail Shahzad, Shutterstock

IMA PLAN

"OSLOBODITI AFRIKU RUSKOG UTICAJA": Šef ukrajinske diplomatije želi da oživi odnose Kijeva i Crnog kontinenta (FOTO)

Planeta -

Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar spoljnih poslova, izjavio je da je Ukrajina započela "sistematske" napore da "oživi odnose" sa Afrikom i smanji ruski uticaj na tom kontinentu.

- Mnogo godina je izgubljeno, ali mi ćemo pokrenuti oživljavanje ukrajinsko-afričkih odnosa. Tom kontinentu je potreban sistematski i dugoročan rad - kazao je Kuleba u intervjuu za AFP i dodao da "treba "osloboditi Afriku od ruskog uticaja".

Dmitro Kuleba
Dmitro Kulebafoto: EPA/Sohail Shahzad

Kuleba je rekao i da će Ukrajini biti potrebno više oružja od zapadnih saveznika "dok ne pobedi" u borbi protiv ruskih snaga.

- Dok ne pobedimo, biće nam potrebno još (oružja), moramo da idemo dalje, jer je rat realnost, a u toj realnosti moramo da pobedimo. Nema drugog rešenja - dodao je šef ukrajinske diplomatije.

Prema njegovim rečima, cilj kontraofanzive koju od juna vodi vojska u Kijevu jeste oslobađanje cele Ukrajine.

- Naš cilj je pobeda, pobeda u vidu oslobođenja naših teritorija u granicama iz 1991. Bez obzira koliko će za to vremena biti potrebno - rekao je Kuleba.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja