MEDICINSKA SESTRA UBILA SEDAM BEBA I PRETI JOJ DOŽIVOTNA ROBIJA! Kad su je hapsili izgovorila samo ove 4 reči! (VIDEO)
Foto: Printscreen/CHESHIRE POLICE

PRIZNALA DA JE ZLA

MEDICINSKA SESTRA UBILA SEDAM BEBA I PRETI JOJ DOŽIVOTNA ROBIJA! Kad su je hapsili izgovorila samo ove 4 reči! (VIDEO)

Planeta -

Lusi Letbi (33), britanskoj medicinskoj sestri koja je tokom dve godine ubila sedam beba i pokušala da ubije još šest, u ponedeljak će biti izrečena drugostepena sudska presuda. Preti joj dugogodišnja zatvorska kazna ili doživotni zatvor.

Serijski ubica beba, medicinska sestra Letbi je uhapšenaa 2018. godine zbog optužbi da je ubila pet dečaka i dve devojčice, kao i zbog napada na drugu novorođenčad u neonatalnom odeljenju bolnice u severozapadnoj Engleskoj. Britansko tužilaštvo optužilo ju je da je bebe ubala dok je radila noćne smene 2015. i 2016. godine. Žrtve je otrovala ubrizgavanjem insulina, neke je prisilno hranila ili im ubrizgavala vazduh. Letbi je jedna od najgorih serijskih ubica dece u istoriji Britanije, ali i sveta.

Lucy Letby, Medicinska Sestra, Lusi Letbi
foto: Cheshire Police/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Mirror je objavio snimak hapšenja, u kom se vidi kako policajci upadaju u kuću medicinske sestre i odvode je. Jedan od policajaca govori joj da mora da sedne na zadnje sedište i da će pomeriti malo svoje sedište kako bi imala mesta. Na to Luci monotonim glasom odgovara:

- Imala sam operaciju kolena.

Lucy Letby, Medicinska Sestra, Lusi Letbi
foto: Cheshire Police/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

I to su bile prve nene reči nakon što su joj pročitali prava i objasnili za šta je sumnjiče.

Bila je zaštitno lice kampanje za donacije bolnici

Lusi Letbi je prema pisanju britanskih medija bila „mlada medicinska sestra za koju su susedi tvrdili da je posvećena karijeri“. Bila je zaposlena u bolnici Countess of Chester u Cheshireu, na severozapadu Engleske, na neonatalnom odeljenju.

Bila je lice humanitarne kampanje te bolnice u kojoj se skupilo tri miliona funti za bolnički deo koji brine za prerano rođene i slabe bebe. Letbi je tada prvi put dospela u britanske medije kao zvezda humanitarne kampanje i njeno zaštitno lice rekavši kako se „raduje napretku beba“.

“Neka su deca tu nekoliko dana, neka nekoliko mjeseci. Radujem se njihovom napretku. Zbog toga idem i na dodatne edukacije kako bih stekla nove veštine i što bolje radila svoj posao“, rekla je tada.

Lucy Letby, Medicinska Sestra, Lusi Letbi
foto: Cheshire Police/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

17 beba umrlo u godinu dana

Svega dve godine nakon te humanitarne kampanje, policija je počela da istražuje slučajeve 32 dece od kojih je 17 umrlo između marta 2015. i jula 2016. godine. Letbi je od diplomiranja, 2010. godine, radila u bolnici. Dve su bebe preminule 2013. godine, a tri 2014. Broj smrti novorođenčadi na odeljenju znatno se povećao 2015. i to je trajalo sve do juna 2016. godine. Bolnica je, bog toga, prestala da brine o bebama koje su rođene pre 32. nedelje. Tri inkubatora su tada isključili i ubrzo pozvali policiju. Tadašnji direktor bolnice Ian Harvi je rekao:

“Nije nam bilo lako, ali morali smo da uradimo sve kako bi se razumelo šta se dogodilo i zašto su deca umrla.“

Noa Robinson, jedna od beba, koja je bila na tom odeljenju, preminula je 2014. godine, a njegovi roditelji Melani i Patrik Robinson, optužili su bolnicu.

“Lekarima smo prepustili brigu o našem sinu, ali nisu uradili ono što je trebalo - rekli su tada. Noa je rođen carskim rezom 12 nedelja pre termina i iako mu je stanje bilo teško, lekari su rekli da su mu šanse za preživljavanje velike. No umro je četiri dana posle nakon što je neto greškom dečaku stavio tubu za disanje u jednjak, a trebalo u dušnik“, rekla je Melani Robinson.

Luci Letbi
foto: Printscreen/CHESHIRE POLICE

Britanski kriminalistički inspektor Pol Hjudžes koji je vodio istragu rekao je da je u pitanju „složen i osetljiv slučaj“.

“Znamo da ima veliki uticaj na porodicu, ali i zaposlene u bolnici, pacijente, kao i javnost. Porodice redovno informišemo o svemu i dajemo im podršku“, rekao je 2016. godine.

Bolnica je Letbi 2016. makla s mesta medicinske sestre te su je postavili da radi u administrativnom centru, ali nije suspendovana.

Dvaput je uhapsili i pustili na slobodu

Letb je dva puta hapšena zbog sumnje da je ubila bebe, no oba puta i 2018. i 2019. policija ju je pustila uz kauciju. Tokom prvog hapšenja i pojavljivanja pred sudom, izgovorila samo jednu rečenicu i to dok su je policajci smeštali u automobil.

“Upravo sam operisala koleno“, rekla je Letbi 2018. godine.

U novembru 2020. Letbi je po treći put uhapšena u kući svojih roditelja u Herefordu, a optužnica se odnosi na razdoblje od juna 2015. do juna 2016. godine.

"Namerno sam ih ubila"

Policija je u njenom domu pronašla pisanu poruku u kojoj stoji:

“Ja sam užasno zla osoba. Zla sam, ja sam ovo učinila. Namerno sam ih ubila jer nisam dovoljno dobra da se brinem za njih“.

Paskal Džouns, viša tužiteljka Krunskog suda u Mančesteru rekla je da „oni koji su radili s Letbi nisu znali da je među njima ubica“.

“Dala je sve od sebe da prikrije zločine, menjajući načine na koje je bebe povređivala, a provereno joj je da se brine o najosjetljivijim bebama na tom odeljenju“, kazala je tužiteljka.

Letbi je pred sudom kazala da se ne oseća krivom. Bebama ometala disanje, davala im insulin i mleko kao otrov,

“Rekli su mi da je bilo više smrtnih slučajeva i da sam bila povezana s nekima od njih“, rekla je.

Odgovarajući na pitanje „jesu li je te smrti zabrinule“, Letbi je mirno rekla: “Svi smo, kao tim, medicinsko osoblje, primetili da je porast u poređenju s prethodnim godinama“. Letbi je tvrdila i da „iznenadni kolapsi i smrti mogu biti posledica prirodnih uzroka, ili zato što drugi nisu pružili odgovarajuću negu.“

Odbrana: Bila je vredna, predana i brižna

Letbi se o bebama u svom smrtonosnom pohodu 'brinula' tako što im je ometala disanje, dodavala insulin kao otrov u intravenoznu hranu, intravenozno ubrizgavala vazduh i mleko u želudac putem sonde. Njena je odbrana je tvrdila da je bila „vredna, predana i brižna“ medicinska sestra koja je volela svoj posao.

"Osoba s graničnim poremećajem ličnosti"

Profesor psihologije, Majk Beri sa Univerziteta Džon Murs u Liverpulu koji je 1991. godine bio veštak na suđenju protiv Beverlu Alit, medicinske sestre koja je ubila četvoro dece u bolnici i osuđena na doživotni zatvor, istakao je kako postoje velike sličnosti između slučajeva.

“Nema dokaza da Letbi pati od mentalne bolesti. Mogla bi se klasifikovati kao osoba s graničnim poremećajem ličnosti čiji simptomi uključuju emocionalnu nestabilnosti, poremećene obrasce razmišljanja ili percepcije, impulsivno ponašanje i intenzivne, nestabilne odnose s drugima“, rekao je.

"Anđeo smrti"

Prema Beriju, postoje indicije o tzv. Münchausenovoj bolesti preko posrednika u kojoj njegovatelji često povrede osobe o kojima se brinu kako bi privukli pažnju.

(Kurir.rs/24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track