VREO VIKEND U EVROPI! Stiže toplotni talas iz Afrike: Meteorolozi najavili do 42 stepena! NA UDARU I SRBIJA
Foto: Shutterstock, printscreen

biće i tropske noći

VREO VIKEND U EVROPI! Stiže toplotni talas iz Afrike: Meteorolozi najavili do 42 stepena! NA UDARU I SRBIJA

Planeta -

Nedelju za nama obeležilo je promenljivo vreme. Iako smo se nalazili pod uticajem anticiklona, južno strujanje na visini uzrokovalo je često formiranje lokalnih kišonosnih oblaka koji su ponegde doneli veliku količinu kiše.

U četvrtak i petak nestabilnost se premestila ka zapadu, a pljuskovi i grmljavina zabeleženi su kako u južnim tako i u severnim predelima.

Meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković kaže da će slično vreme obeležiti i prvi dan vikenda. Prepodne slaba kiša će padati ponegde u centralnoj i severnoj Srbiji, dok će poslepodne doći do dodatnog razvoja kišonosnih oblaka. Intenzivni oblaci ponegde će doneti i nešto veću količinu kiše, a pljuskovi će biti praćeni grmljavinom. Najveća količina padavina prognozira se za jugozapadne i severne predele. Na istoku i jugoistoku ostaje pretežno sunčano i suvo tokom celog dana.

Maksimalna temperatura danas - od 30 stepeni na zapadu, pa do 34 na istoku. U Beogradu oko 32. Zbog slabog vetra činiće se da je još toplije, a visoka vlažnost vazduha sve do utorka uzrokovaće osećaj sparine i zagušljivosti.

Grčka, vrućina, visoke temperature
foto: Spyros BAKALIS / AFP / Profimedia

Počinje drugi toplotni talas u Srbiji

Prognostički modeli za nedelju i veći deo naredne sedmice najavljuju stabilno, vedro i suvo vreme. Polje visokog vazdušnog pritiska ovaj put će se stacionirati iznad Francuske i Nemačke, te će se i Balkansko poluostrvo nalaziti pod njegovim direktnim uticajem. Isparavanje vode iz tla uzrokovaće osećaj sparine, a vazduh će u prizemlju biti zamućen iako oblaka neće biti. Stabilizacija vremena donosi nam i otopljenje. U nedelju će u Vojvodini temperature dostizati 34 stepena, dok će od ponedeljka biti i preko 35.

To znači da je pred nama drugi toplotni talas ove sezone.

Temperatura će se tokom naredne nedelje kretati iznad proseka za više od pet stepeni. Treba naglasiti da ekstremnih temperatura, preko 37 stepeni, neće biti. Očekuje se da će ovaj toplotni talas trajati oko sedam dana, a novo naoblačenje sa kišom prognozira se za kraj sledeće nedelje.

Zajedno sa tropskim danima stižu nam i tropske noći. Temperatura će se u ranim jutarnjim satima kretati između 20 i 25 stepeni, dok će u većim gradovima biti i toplije.

Podsećamo da se pod toplotnim talasom podrazumeva period duži od tri dana sa temperaturom znatno iznad proseka. Prosečna temperatura u drugoj polovini avgusta ne prelazi 30. podeljak, te sa sigurnošću možemo reći da je pred nama sedam tropskih dana.

S obzirom na to da nam je septembar sve bliži, kao i jesenja ravnodnevnica, Sunce je niže na nebu i dani traju kraće. Upravo zbog toga nećemo imati onaj osećaj vreline koji je obeležio prethodni toplotni talas od pre skoro mesec dana.

Italija i Francuska na udaru toplotne kupole

Evropa se uveliko priprema za još jedan toplotni talas koji počinje već od ovog vikenda.

Očekuje se da će se vruć sistem iz Afrike proširiti iz Španije u centralnu Evropu i trajati najmanje do sledeće nedelje, a predviđa se da će zahvatiti južnu Francusku, Švajcarsku, južnu Nemačku i severnu Italiju.

Meteorolozi predviđaju temperature do 42 stepena u Italiji, 40 u Francuskoj i 37 u Švajcarskoj.

Kada je Italija u pitanju, u pitanju je treći toplotni talas ovog leta, pa tako meteorolozi najavljuju "pakleni vikend" sa ekstremnim temperaturama i vlažnim uslovima između subote 19. i nedelje 20. avgusta.

Visoke temperature dolaze usred toplih vazdušnih masa koje dolaze iz Sahare preko Alžira i Maroka, a koje su poznatije i kao toplotna kupola, odnosno rade po principu "ekspres lonca".

Grčka, vrućina, visoke temperature
foto: Spyros BAKALIS / AFP / Profimedia

Toplotna kupola je atmosferski fenomen koji se sastoji od mase suvog i toplog vazduha koji se zadržava na određenom području duži vremenski period stvarajući vrstu kupole koja održava toplotu na površini određene teritorije.

Najpogođenije oblasti biće ravnice u severnoj Italiji i obala Tirenskog mora, gde će živa u termometru dostići 40. podeljak, kao i Sardinija na kojoj se očekuju temperature do 42 stepena.

Štaviše, upozorenja su na snazi i u Francuskoj, pa je tako sedam departmana na jugoistoku zemlje u pripravnosti jer se očekuje da bi ovo mogao biti najintenzivniji toplotni talas ovog leta.

Obala Sredozemnog mora i dolina Rone takođe će biti među najteže pogođenim oblastima sa najvišim temperaturama od 40 stepeni Celzijusa. Veruje se da će temperatura u Parizu dostići 35. podeljak.

I Švajcarska će tokom narednih dana biti pogođena fenomenom toplotne kupole. Vlasti su u petak izdale upozorenje o vrućini na trećem nivou za skoro celu zemlju koja se nalazi ispod 600 metara nadmorske visine.

Temprature će tako do petka u Ženevi dostići 36 stepeni.

Nemačka će proći nešto bolje nego ostale evropske zemlje jer se očekuju prosečne temperature od 30 do 32 stepena Celzijusa.

(Kurir.rs/Euronews Srbija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track