Najnovije vesti

U OVOM GRADU U ŠPANIJI IZMERENA NAJVIŠA TEMPERATURA IKADA: Doslovno je "gorela zemlja", živa u termometru dostigla 47 stepeni
Foto: Shutterstock

ključanje

U OVOM GRADU U ŠPANIJI IZMERENA NAJVIŠA TEMPERATURA IKADA: Doslovno je "gorela zemlja", živa u termometru dostigla 47 stepeni

Planeta

Novi toplotni talas koji je zahvatio Pirinejsko poluostrvo, doneo je ekstremno visoke temperature Španiji.

Snažan ciklon sa severnog Atlantika uslovio je snažno južno strujanje preko Španije, a u sklopu njega sa severa Afrike stigla je vrela vazdušna masa.

To je dovelo do vrlo visokih temperatura, pa su one širom zemlje i u Madridu prešle 40°C, a na jugu i jugoistoku zemlje dostigle su i 45°C koliko je mereno u Kordobi.

Najvrelije je bilo na istoku zemlje, pa je tako na aerodromu u Valensiji izmerena najviša ikada temperatura i to čak 46.8°C, a dosadašnji rekord bio je 43.4°C. Dakle, dosadašnji rekord nadmašen je za čak 3.4°C u ovom gradu.

Inače, dosadašnji rekod za celu Španiju je 47.6°C, a izmeren je u Kordobi avgusta 2021. godine.

Vrlo visoke temperature i vedro vreme praćeni su i velikim šumskim požarima.

Danas su širom Španije temperature nešto niže i spustile su se ispod 40°C, osim na jugu zemlje gde su i dalje oko 45°C koliko je mereno u Kordobi.

Osveženje se očekuje početkom sledeće sedmice i maksimalna temperatura tada će se i na jugu zemlje spustiti ispod 40°C. Ipak, u celoj Španiji ostaće i dalje toplo, vedro i bez padavina, iako će temperature biti niže za 5 do 10 stepeni.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track