"OVAKVE VRUĆINE NISMO IMALI U POSLEDNJIH 120.000 GODINA" Američki klimatolozi: Čak 98 odsto šansi da uskoro bude JOŠ TOPLIJE
Foto: Shutterstock, Romolo Tavani / Panthermedia / Profimedia, EPA

kurir tv

"OVAKVE VRUĆINE NISMO IMALI U POSLEDNJIH 120.000 GODINA" Američki klimatolozi: Čak 98 odsto šansi da uskoro bude JOŠ TOPLIJE

Društvo -

Mesec jul je zvanično proglašen najtoplijim mesecom otkada se beleže podaci o temperaturnim promenama. U redakciju jutarnjeg programa je stiglo i saopštenje iz Ujedinjenih nacija, a najnovije podatke u našem programu saopštili su Samanta Burdžes, zamenica direktora Kopernikus službe za klimatske promene, kao i Kris Hjuit, direktor klimatskog servisa Svetske meteorološke organizacije.

- Potvrđeno je da je globalna prosečna temperatura za jul 2023. najviša zabeležena ikada. Procenjuje se da je mesec bio oko 1,5 stepeni topliji od proseka od 1815. do 1900. godine, dakle prosek za pred-industrijska vremena. Toplotni talasi su se dešavali tokom jula u više regiona širom sveta. Prelazeći sa temperature vazduha na temperaturu površine mora, globalna prosečna temperatura površine mora nastavila je da raste nakon dugog perioda neuobičajeno visokih temperatura od aprila 2023. godine, dostigavši rekordno visoke nivoe u julu - kaže Samanta Burdžes.

Samanta Burdžes
foto: Kurir TV

Njen kolega podsetio je na 2016. kada je na rast temperature uticao globalni fenomen El Ninjo.

- Ovaj dugoročni trend zagrevanja, vođen je stalnim povećanjem koncentracija gasova staklene bašte u atmosferi, tako da su tri glavna gasa ugljen-dioksid, metan i azot-oksid, svi dostigli rekordno zabeležene maksimume. Najtoplija godina do sada je bila 2016. i ta konkretna godina je povezana sa kombinacijom veoma snažnog El Ninjo događaja u to vreme pored dugoročnog zagrevanja klimatskog sistema - kaže Kris Hjuit.

01:45

OVAKVE VRUĆINE NISMO IMALI U POSLEDNJIH 120.000 GODINA Američki klimatolozi: Čak 98 odsto šansi da uskoro bude JOŠ TOPLIJE

Burdžes je istakla da je jul 2023. rekordan ne samo otkako se meri temperatura nego u znatno dužem periodu.

- Ono što možemo da kažemo je iz “Međuvladinog panela o klimatskim promenama” i to šestog izveštaja o proceni, da nije bilo ovako toplo, kombinujući zapise posmatranja i paleoklimatske zapise, u poslednjih 120 hiljada godina - dodala je Burdžes

Kris Hjuit
foto: Kurir TV

Hjuit kaže da su on i njegove kolege upozorile na predstojećih pet godina kad je o temperaturi reč.

- Predvideli smo još u maju, mislim da je to bilo na konferenciji za novinare, da je vrlo verovatno, sa 98 odsto verovatnoće, da će jedna od narednih pet godina biti jedna od najtoplijih u istoriji. Šanse za to su 66 odsto da ćemo privremeno premašiti 1,5 stepeni iznad predindustrijske vrednosti, dakle Pariski sporazum - istakao je Hjuit.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:49

JUL 2023. NATOPLIJI MESEC U ISTORIJI! Američki meteorolozi otkrili šta nas očekuje do kraja godine: MORAĆEMO da se prilagodimo!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track