ZELENSKI OBEZBEDIO F-16 IZ HOLANDIJE I DANSKE: Premijer Rute ne garantuje da će svaki od 42 američka borbena aviona biti isporučen
Foto: AP Peter Dejong

DOGOVOR O JAČANJU VAZDUŠNIH SNAGA UKRAJINE

ZELENSKI OBEZBEDIO F-16 IZ HOLANDIJE I DANSKE: Premijer Rute ne garantuje da će svaki od 42 američka borbena aviona biti isporučen

Planeta -

Holandija i Danska su definitivno odlučile da Ukrajini daju borbene aviona F-16 američke proizvodnje čim budu ispunjeni uslovi za njihovu predaju Kijevu.

Rojters prenosi da je to danas izjavio holandski premijer Mark Rute, tokom posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog vojnoj bazi u Ajndhovenu.

Vladimir Zelenski
foto: AP Peter Dejong

Navodi se da je Rute rekao da Holandija sveukupno ima na raspolaganju 42 aviona F-16, ali da je još rano da se kaže da li će svi oni biti donirani Ukrajini.

Zelenski je, međutim, na Tviteru, društvenoj mreži sada poznatoj kao X, objavio da će Kijev dobiti 42 letelice.

- Danas smo načinili još jedan korak ka jačanju vazdušnog štita Ukrajine. Ovi borbeni avioni biće korišćeni kako bi se ruski teroristi držali dalje od ukrajinskih gradova keep Russian terrorists away from Ukrainian cities and towns - napisao je Zelenski.

Vladimir Zelenski
foto: AP Piroschka Van De Wouw

On je dodao da je sa Ruteom postigao dogovor o broju aviona F-16 koji će biti prebačeni u Ukrajinu kada tamošnji piloti i inženjeri završe obuku za njihovo korišćenje.

- 42 borbena aviona. I to je samo početak. Hvala, Holandijo! - naveo je Zelenski.

Vladimir Zelenski
foto: AP Peter Dejong

Mikola Oleščuk, komandant vazdušnih snaga Ukrajine, izjavio je za nacionalnu televiziju da su vojni piloti te zemlje započeli zajedničku obuku s američkim pilotima na borbenim avionima F-16.

- Avion F-16 je bio u Ukrajini. Sleteo je na naše piste, obavili smo zajedničku obuku sa pilotima F-16... Juče su dvojicu mojih pilota testirali američki instruktori - kazao je Oleščuk u subotu, prenosi CNN.

(Kurir.rs/Reuters/CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track