POČEO SAMIT BEZ PUTINA: Si Đinping želi da BRIKS postane pandan G7! (FOTO)
Foto: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia, EPA Government Information Service, AP Themba Hadebe

U JOHANESBURGU GLAVNA TEMA PROŠIRENJE

POČEO SAMIT BEZ PUTINA: Si Đinping želi da BRIKS postane pandan G7! (FOTO)

Planeta -

U Johanesburgu je danas počeo 15. Samit BRIKS, grupe zemalja koju čine Rusija, Kina, Indija, Brazil i Južna Afrika, a jedna od glavnih tema biće proširenje ovog ekonomskog saveza.

Sve zemlje članice, osim Rusije, predstavljaju lideri, dok će zvaničnu Moskvu umesto predsednika Vladimira Putina, koji je na poternici Međunarodnog krivičnog suda, predstavljati šef diplomatije Sergej Lavrov.

Kineski predsednik Si Đinping jedan je od najvažnijih učesnika u odsustvu Putina, a kako ističe Fajnenšel tajms, njemu je ovo tek drugi put da napušta Kinu od okončanja pandemije koronavirusa.

Si je ranije ove godine boravio u Moskvi na Samitu Rusije i Kine.

Briks, Samit
foto: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

Britanski list navodi da ukupno 23 zemlje žele da se priključe BRIKS, a da Kina želi da ovaj blok postane pandam G7, grupi sedam najrazvijenijih država sveta koju čine Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD.

Zbog toga je već došlo do trzavica između Pekinga i Nju Delhija, u vezi s proširenjem.

Rusija i Kina s jedne strane žele da se BRIKS proširi s drugim uticajnim državama, dok se Indija i Brazil plaše da bi proširenjem izgubile svoj značaj u grupi.

Briks, Samit
foto: EPA Government Information Service

Problem predstavlja što među članicama BRIKS ne postoji konsenzus o tome da li bi ova organizacija trebalo da ostane nesvrstani ekonomski klub ili politički savez koji će se suprotstaviti hegemoniji Zapada.

Južnoafrički zvaničnici su potvrdili da su 23 zemlje izrazile interesovanje da se priključe BRIKS, a najveće šanse da to učine imaju Argentina, Saudijska Arabija i Indonezija.

- Ako se BRIKS proširi i zemlje članice budu imale sličan deo svetskog BDP kao i Grupa sedam, onda će naš zajednički glas u svetu biti znatno jači - rekao je neimenovani kineski zvaničnik za Fajnenšel tajms.

Briks, Samit
foto: AP Themba Hadebe

Iz Nju Delhija je zvanično poručeno da se Indija ne protivi proširenju, dok je jedan brazilski diplomata rekao da njegova zemlja takođe nije protiv proširenja ali da je "veoma važno da se ispune kriterijumu definisani za nove članice".

Uoči početka samita Dmitrij Peskov, portparol Vladimira Putina, poručio je da će "proširenje doprineti daljem razvoju i jačanju organizacije".

- Format i veličina ekspanzije biće razmotreni na sastanku lidera, kome će putem video-linka prisustvovati i predsednik Putin - rekao je Peskov.

Briks, Samit
foto: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

Očekuje se da će BRIKS pozvati na veću saradnju među zemljama na globalnom jugu usled rastućeg nezadovoljstva zbog dominacije Zapada nad globalnim institucijama.

SAD su uoči početka samita naglasile svoje dobre bilateralne veze s Južnom Afrikom, Brazilom i Indijom u pokušaju da nadoknade bilo kakav veliki ruski i kineski uticaj u BRIKS.

(Kurir.rs/Financial Times)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track