DR IVONA LAĐEVAC: Značaj BRIKS-a za očuvanje multilateralizma
Foto: Kineska medijska grupa

DR IVONA LAĐEVAC: Značaj BRIKS-a za očuvanje multilateralizma

Planeta -

Piše: Dr Ivona Lađevac, zamenica direktora Instituta za međunarodnu politiku i privredu

Nastanak BRIKS-a predstavljao je otvoreni izraz nezadovoljstva rastućih ekonomija sveta postojećim sistemom međunarodnih finansijskih institucija. Brazil, Rusija, Indija i Kina, a vrlo brzo im se pridružila i Južnoafrička Republika, osetivši da je njihov dalji razvoj sputan prevashodno ucenjivačkom politikom međunarodnih finansijskih institucija, pokazale su otvoreno nezadovoljstvo takvim sistemom i odlučile da preuzmu odgovornost ne samo za svoju budućnost, već i budućnost zemalja koje bi u perspektivi mogle da im se pridruže.

Poruka koju su ove zemlje poslale, ušavši u ovaj oblik saradnje, bila je da je svet i dalje multipolaran, ali da postojeći odnosi moraju da se izbalansiraju jer zastarele metode globalnog upravljanja nisu održive u novim okolnostima.

Želja pomenutih država da doprinesu promenama realizovana je na dva fronta. Dok su lobirale za reformu Svetske banke i MMF-a, paralelno su radile na diverzifikaciji međunarodnih finansijskih institucija. Rezultat tog rada je Nova razvojna banka, osnovana 2015. godine. Nova razvojna banka je tako postala alternativa Svetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu čiji se „Programi strukturnog prilagođavanja“ često kose sa interesima zajmotražioca.

Reči kineskog predsednika Si Đinpinga, domaćina samita 2022, da se BRIKS ponaša odgovorno, te da svetu daje pozitivnu, stabilizirajuću i konstruktivnu snagu, dobile su potvrdu iskazivanjem interesovanja brojnih zemalja da na ovogodišnjem samitu stupe u članstvo.

Naime, Južnoafrička Republika, zemlja domaćin, saopštila je da je više od 40 zemalja izrazilo interesovanje da se pridruži BRIKS-u, među njima i Argentina, Alžir, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat, Bahrein i Indonezija, dok su Iran i Saudijska Arabija uputili i formalno zahtev za prijem.

Nema sumnje da bi proširenje članstva BRIKS-a, uključivanjem većeg broja zemalja globalnog Juga, doprinelo jačanju njegovog globalnog uticaja. Po postojećem stanju, zemlje BRIKS-a ukupno imaju više od 3,2 milijarde stanovnika, što predstavlja oko 40 odsto svetskog stanovništva koje je dostiglo osam milijardi ljudi.

Kineska medijska grupa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track