ON MENJA "GENERALA ARMAGEDONA": Putin je prošle godine unapredio Viktora Afzalova, a sada mu je poverio KLJUČNI ZADATAK (FOTO)
Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia, AP Mikhail Klimentyev, AP

V.d. glavnokomandujućeg Vazdušno-kosmičkih snaga

ON MENJA "GENERALA ARMAGEDONA": Putin je prošle godine unapredio Viktora Afzalova, a sada mu je poverio KLJUČNI ZADATAK (FOTO)

Planeta -

General Viktor Afzalov, načelnik Generalštaba ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, postavljen je za vršioca dužnosti glavnokomandujućeg tih snaga umesto Sergeja Surovikina, u javnosti poznatog i kao "general Armagedon".

- Bivši glavnokomandujući Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Sergej Surovikin je sada oslobođen dužnosti, a general-pukovnik Viktor Afzalov, načelnik Generalštaba Vazdušno-kosmičkih snaga, privremeno će biti glavnokomadujući Vazdušno-kosmičkih snaga - kazao je izvor RIA Novosti.

Ruski list Komersant navodi da je Viktor Musavirovič Afzalov rođen 9. juna 1968.

Viktor Afzalov
Viktor Afzalovfoto: east2west news / WillWest News / Profimedia

On je 1989. godine završio Višu vojnu školu, 2000. Vojni fakultet vazdušne odbrane, a 2010. Akademiju generalnog osoblja oružanih snaga Ruske Federacije.

Navodi se da je Afzalov prošao put od načelnika obračuna raketnih divizija do prvog zamenika komandanta RV i PVO, a u julu 2017. godine postavljen je za komandanta RV i PVO Istočnog vojnog okruga.

Afzalov je 2018. postao načelnik Generalštaba Vazdušno-kosmičkih snaga, što je u stvari prvi zamenik glavnokomandujućeg tih snaga ruske vojske.

Viktor Afzalov, Vladimir Putin
foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

On je 2020. već bio vršilac dužnosti glavnokomandujućeg Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, dok je Surovikin bio komandant Ujedinjene grupe snaga i predvodio je trupe u ratu u Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 2022. Afzalovu dodelio čin general-pukovnika.

(Kurir.rs/RIA Novosti/Komersant)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track