PRIGOŽINOV AVION OBORILA RUSKA PVO? Svađa sa vojskom i oružana pobuna dali dovoljno motiva državi za OSVETU!?
Foto: Printscreen Flightradar, Handout/AFP/Profimedia

PRIGOŽINOV AVION OBORILA RUSKA PVO? Svađa sa vojskom i oružana pobuna dali dovoljno motiva državi za OSVETU!?

Planeta -

Jevgenij Prigožin, šef paravojne formacije Vagner koji je pokrenuo oružanu pobunu u junu, bio je u privatnom avionu koji se srušio u Tverskoj oblasti u blizini Moskve, pri čemu je poginulo svih 10 ljudi u avionu, rekli su ruski zvaničnici.

Rozavijacija, ruska vazduhoplovna vlast, saopštila je da je Prigožin jedan od putnika navedenih na spisku koji se nalazio u poslovnom avionu "embraer koji se srušio u sredu uveče.

Uzrok pada nije odmah jasan, ali Prigožinova dugogodišnja svađa sa vojskom i oružana pobuna koju je vodio u junu dali bi dovoljno motiva ruskoj državi za osvetu. Medijski kanali povezani sa Vagnerom brzo su sugerisali da je ruska protivvazdušna raketa oborila avion.

Ali izvori bliski njemu rekli su da je, iako je letelica pripadala njemu, obično leteo drugim avionom.

Avion se srušio se u regionu Tver dok je leteo između Moskve i Sankt Peterburga. Na snimku objavljenom na internetu očigledno se vidi kako mali mlaznjak vuče oblak dima pre nego što je udario u zemlju i izbio u plamen.

Mlaznjak je navodno imao broj RA-02795. Avion je pod sankcijama SAD od 2019. godine zbog veze sa Prigožinom. Prijavljeno je da je šef Vagnera koristio avion, uključujući i ubrzo nakon njegove neuspele pobune, kada je avion poleteo iz Sankt Peterburga u Belorusiju ujutro 27. juna.

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track