KONTROVERZE O SMRTI ŠEFA VAGNERA: Nešto je katastrofalno zakazalo tokom leta! Prigožin već dvaput "VASKRSAO"
Potvrđena pogibija Jevgenij Prigožin identifikovan među nastradalima u padu aviona, Foto: Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia, Embraer Legacy 600 je, Shutterstock

Vagnerovci najavljuju osvetu

KONTROVERZE O SMRTI ŠEFA VAGNERA: Nešto je katastrofalno zakazalo tokom leta! Prigožin već dvaput "VASKRSAO"

Planeta -

Juče se o pogibiji šefa privatne vojske Vagner oglasio Putin, dok Zapad i
Ukrajina smrt tumače kao osvetu Rusije i njenog lidera

Jevgenij Prigožin (62), šef ruske plaćeničke formacije Vagner, i suosnivač te formacije Dmitrij Utkin poginuli su u padu privatnog aviona u sredu uveče na letu između Moskve i Sankt Peterburga severno od glavnog grada Rusije. Od deset putnika i članova posade niko nije preživeo.

Federalna agencija za civilni saobraćaj Rusije saopštila je da su Prigožin i Utkin ne samo bili na spisku putnika već i da su bili u avionu. Prethodno se oglasio Telegram kanal blizak Vagneru sa saopštenjem da je Prigožinova smrt „posledica akcije izdajnika Rusije“.

Jevgenij Prigožin, Dmitrij Utkin
foto: east2west news / WillWest News / Profimedia, Vladimir NIKOLAYEV / AFP / Profimedia

U ranim popodnevnim satima juče ruski mediji su objavili da je telo vođe „vagnerovaca“ Jevgenija Prigožina zvanično identifikovano u mrtvačnici. Ukrajinski Kijev post prenosi pisanje iz Moskve da je leš prepoznao jedan od komandanata Vagnera po tome što je na telu nedostajao jedan prst. Prigožin je, naime, izgubio deo domalog prsta na levoj ruci dok je bio u kažnjeničkoj koloniji. Prema istom izvoru, pomenuti „vagnerovac“ je prepoznao i leš Prigožinovog pomoćnika Dmitrija Utkina, i to po tetovažama na telu.

Istraga

Jutro nakon pada aviona, u kom je, među deset putnika i članova posade, bio osnivač i šef privatne vojne kompanije Vagner Jevgenij Prigožin, nadležne ruske službe nastavljaju istragu o uzrocima nesreće.

Juče se o pogibiji šefa privatne vojske Vagner oglasio Putin. On je na sastanku sa šefom DNR Denisom Pušilinom izrazio saučešće porodicama poginulih u avionskoj nesreći u Tverskoj oblasti.

Suosnivač Vagnera Dmitrij Utkin
Suosnivač Vagnera Dmitrij Utkinfoto: east2west news / WillWest News / Profimedia

- Progožin je bio čovek „komplikovane sudbine“, talentovani biznismen. Vagner se borio sa nacistima u Ukrajini, to nikada neću zaboraviti - rekao je Putin i najavio da će istraga o padu aviona biti sprovedena do kraja.

Kremlj još uvek ćuti, dok Zapad i Ukrajina upiru prstom i Prigožinovu smrt tumače kao osvetu Rusije i Vladimira Putina za nelojalnost i neuspelu oružanu pobunu Vagnerovih boraca.

Ruski istražni komitet, koji istražuje teške zločine, saopštio je da je otvorio istragu o nesreći, kao i uprava za civilno vazduhoplovstvo Rozavijacija, čija je specijalno formirana komisija počela da istražuje okolnosti i uzroke pada aviona.

Međutim, ni Rozavijacija ni bilo koji drugi ruski zvaničnik još nisu nedvosmisleno rekli da je Prigožin ubijen.

Britanski obaveštajni izvori rekli su juče za BBC da imaju razloga da sumnjaju da iza pada aviona stoji ruska domaća bezbednosna služba FSB.

Sumnje

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da je „teško proveriti“ izveštaje o avionskoj nesreći.

- Videli smo izveštaj o avionskoj nesreći u kojoj je navodno poginuo Prigožin zajedno sa članovima svoje pratnje i posadom. Ali opet, kao i mnoge druge stvari u Rusiji, ovo je veoma teško proveriti, a samim tim i komentarisati - rekao je Stano, prenosi CNN.

Pohod na Moskvu

Neposredno nakon vesti o rušenju Prigožinovog aviona, Vladimir Putin je prisustvovao svečanoj akademiji u čast 80-godišnjice Kurske bitke u Drugom svetskom ratu.

Telegram kanali povezani s Vagnerom zapalili su se čim je potvrđeno da se Jevgenij Prigožin nalazi u malom privatnom avionu, i to nekoliko sati pre nego što je ozvaničeno da je on poginuo zajedno sa devet ostalih putnika.

- Otvoreno kažemo da glavni osumnjičeni za Prigožinovu smrt sede u Kremlju. Državnici s Putinom na čelu pokušali su da ga ubiju. Svi se pitaju šta ćemo ako se potvrdi smrt Prigožina. Reći ću vam samo jedno - spremite se za nas! Organizovaćemo drugi pohod na Moskvu! - objavljeno je na kanalu Zelena zona.

Inače, prvi osumnjičeni za pad aviona je Prigožinov lični pilot, prenosi Njuzvik pisanje ruskih Telegram kanala. Američki medij navodi da je juče počelo ispitivanje Artema Stepanova, osnivača kompanije „MNT aero“, koja bila vlasnik mlaznog aviona palog u ruskoj Tverskoj oblasti, u vezi s njegovom upletenošću u pad letelice kojom on nije putovao. Stepanov se, inače, nalazi na američkoj listi sankcija zbog povezanosti s Prigožinom.

NEKOLIKO PUTA „UBIJEN“

Već dvaput „vaskrsao“

Jevgenij Prigožin
foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Jevgenij Prigožin je, prema zvaničnim podacima Moskve, poginuo u sredu uveče blizu sela Kuženkino, ali ovo nije prvi put da se objavljuje vest kako je Prigožin stradao.

On je, podsećaju agencije, zvanično proglašen mrtvim u Africi 2019, da bi se samo tri dana kasnije pojavio. Prigožin je „umro“ i 2022, u jeku ruske invazije na Ukrajinu, a da li će ponovo da „vaskrsne“ i koliko mu je još života ostalo, tema je kojom se bave i ozbiljni politički analitičari i teoretičari zavera.

SANKT PETERBURG

Sveće ispred Vagnerovog sedišta

Jevgenij Prigožin
foto: EPA/Anton Matrosov

Od srede uveče ljudi se okupljaju ispred Vagnerovog sedišta u Sankt Peterburgu.

Poštovaoci Prigožina i njegove kompanije pale sveće i ostavljaju cveće u blizini ulaza u zgradu. Prozori su bili osvetljeni u obliku velikog krsta, a razvijen je i transparent na kojem piše: „Vagner, mi smo zajedno“.

INSTITUT ZA PROUČAVANJE RATA

Prigožin pobegao iz Afrike?

Jevgenij Prigožin najverovatnije je pobegao iz Afrike u sredu zbog pokušaja ruske vojske da potkopa aktivnosti plaćeničkih trupa u regionu, napisao je Institut za proučavanje rata (ISV) u svom izveštaju od 23. avgusta. Insajderski izvori, koji su upoznati s ruskim bezbednosnim službama, tvrde da je postojao plan Kremlja da potpuno spreči Vagner da deluje u Africi, piše ISV. Činjenica je da se nakon jednodnevne pobune u Rusiji u junu Vagnerov fokus potpuno pomerio na Afriku i da su zloglasni plaćenici uveliko povezani s ratnim zločinima u Centralnoafričkoj Republici i Maliju, pa čak i s pučem u Nigeru. - Moguće je da je šef Vagnera otputovao u Afriku sa ciljem da obezbedi nastavak misije, potpuno ignorišući Kremlj i ministarstvo odbrane - kaže se u tom izveštaju.

KO JE SVE BIO U AVIONU

Zvaničan spisak poginulih u padu aviona

Ruske vlasti su saopštile da je u letelici bio šef Vagner grupe Jevgenij Prigožin, kao i njegov bliski saradnik Dmitrij Utkin.

Osim njih dvojice, u avionu su bili još pet putnika i tri člana posade, a nedugo posle nesreće objavljen je spisak sa imenima svih putnika.

U avionu je bio i Valerij Čekalov, šef službe obezbeđenja u Vagner grupi, koji je bio odgovoran za sva Prigožinova kretanja, transportnu logistiku i jedini je tačno uvek znao gde se Prigožin nalazi. Čekalov je slovio za jednog od Prigožinovih najbližih prijatelja, koji je bio uz šefa Vagnera još od dvehiljaditih. Ne samo da je bio zadužen za Vagnerovu logistiku već je nadgledao Prigožinove ugovore o snabdevanju hranom za vojsku, kao i prekomorske projekte, koji uključuju geološka istraživanja, proizvodnju nafte ili poljoprivredu. Bio je povezan sa „Evropolisom“, kompanijom koja je sklopila unosan naftni posao sa Sirijom i koja je plaćala Vagnerove borce i nabavljala oružje, prema istraživačkoj grupi Ol ajz on Vagner.

Pored Čakalova i Utkina, u avionu je bio i Jevgenij Makarjan, bivši policajac, koji se Vagneru pridružio 2016. godine. Navodno je učestvovao u borbama u Siriji, a nadimak mu je bio Makar.

U letelici je bio i Sergej Propustin, borac Vagnera od 2015. godine, kog su zvali Kedr. Prema nepotvrđenim informacijama, borio se i u Drugom čečenskom ratu, a prema pisanju Dosije centra, došao je iz jedinice iz koje je Prigožin uzeo lične telohranitelje. U avionu je, prema spisku, bio i Tot, odnosno Aleksandar Totmin, koji se na Instagramu redovno hvalio svojim luksuznim životom.

Među putnicima je bio i Nikolaj Matušev, za kojeg još nema podataka. Spekuliše se da je u pitanju Nikolaj Matuševič, koji je pristupio grupi Vagner 2017. godine. Pored sedmorice „vagnerovaca“, u avionu su bila i tri člana posade, pilot Aleksej Levšin, kopilot Rustam Karimov i stjuardesa Kristina Raspopova.

LISTA U AVIONU

Jevgenij Prigožin

Dmitrij Utkin

Valerij Čekalov

Jevgenij Makarjan

Sergej Propustin

Aleksandar Totmin

Nikolaj Matuševič

Članovi posade

Aleksej Levšin, pilot

Rustam Karimov, kopilot

Kristina Raspopova, stjuardesa

IZA PRIGOŽINOVOG MLAZNJAKA VIĐEN DRUGI AVION

Nešto je katastrofalno zakazalo tokom leta

Jevgenij Prigožin
foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Dajana Megnej, dopisnica Skaj njuza iz Moskve, objavila je da postoje izveštaji o drugom avionu viđenom iza mlaznjaka u kom je bio i šef „vagnerovaca“.

Britanska televizija objavila je i komentar profesora Majkla Klarka, bezbednosnog i vojnog analitičara, koji je naveo da cikcak putanja, po kojoj je Prigožinov avion padao, ne ukazuje na to da je u letelici bila bomba.

Po Klarku, deluje da je sa spoljne strane Prigožinov avion pogodilo nešto što je bilo dovoljno snažno da ošteti kontrolne uređaje njegovog mlaznjaka.

Šon Bel, vojni analitičar Skaj njuza, naveo je da avioni obično padaju zbog lošeg vremena, a u sredu je nad područjem pada bilo vedro.

- Letelica deluje kao da je u potpunosti bez kontrole, ponire spiralno, iz nje izbija trag nekakvog gasa, što sve ukazuje da je nešto katastrofalno zakazalo tokom leta - kazao je Bel.

Ljudmila Osipova iz sela Kuženkino, gde je pao avion, čula je snažne eksplozije pre nego što je letelica u plamenu pala na tlo.

- Komšinica je dotrčala, ruke su joj se tresle. Stale smo na prozor, videla sam samo pečurku, to je bio džinovski crni oblak - svedoči Ljudmila.

Ljudmila je rekla da nije videla sam trenutak pada aviona, ali njena komšinica jeste.

- Rekla mi je da je bilo strašno, da je čula neko hroptanje i kad se okrenula, videla je da nešto gori. Avion je bio sav u plamenu. Rekla je da je videla kako se plamen širi, a avion vrtoglavo pada - tvrdi Ljudmila.

Ona kaže da je njena komšinica veoma potresena zbog svega što se dogodilo.

- Svi naši rođaci su izjurili napolje, seli smo u kola i otišli tamo - rekla je Ljudimila, ali nije otkrila da li je još nešto videla.

Štampano izdanje 25.08.2023.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE DANAS DVA POKLONA U KURIRU! KUHINJSKA KECELJA plus dodatak TV Ekran

kecelja
foto: Promo

Dnevne novine Kurir i ovog petka poklanjaju svim čitaocima dva poklona. Dobićete kecelju plus dodatak TV Ekran.

Verujemo da nećete propustiti priliku kada je reč o ovakvoj vrsti poklona.

Namenjena svima koji provode vreme pripremajući najukusnija jela.

Štiti vašu odeću i čini kuvanje još ugodnijim.

Naša kecelja stiže kao poklon uz dnevne novine Kurir.

magazin
foto: Promo

U dodatku TV Ekran pročitajte:

Isidora Simijonović: Uvek slušam svoje srce

Najavljujući nastavak “Azbuke našeg života”, u kom prvi put igra majku, glumica otkriva čime se rukovodi kada bira nove uloge

Deni Mešić: Posle serije “Frust” želim da stalno radim s Danisom Tanovićem

Miloš Timotijević: Publika se više vezuje sa negativce, što je vrsta fenomena

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track