ŠIRI SE SAVEZ: BRIKS razmatra zahteve još 15 država za ulazak
Foto: EPA Gianluigi Guercia Pool

ŠIRI SE SAVEZ: BRIKS razmatra zahteve još 15 država za ulazak

Planeta -

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov poručio je danas da BRIKS razmatra još 15 zvaničnih aplikacija za ulazak u ovaj ekonomski savez, dodajući da je Rusija posebno zainteresovana da se savezu priključe i Belorusija i Kazahstan, čemu će posvetiti pažnju, jer se radi o najbližim partnerima Moskve.

Rjabkov je takođe naveo da nije isključeno da bi neka od zapadnih zemalja nekada u budućnosti mogla da se priključi savezu, ukoliko bi odustala od politike sankcija protiv Moskve. Takve prijave, kako je naveo, bile bi razmotrene.

Komentar je usledio nakon završetka poslednjeg Samita BRIKS-a, organizovanog u Južnoj Africi, tokom kojeg je "petorka" Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike saopštila da je doneta i zvanična odluka o proširenju, te da će se 1. januara sledeće godine savezu priključiti Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Iran, Etiopija i Argentina.

Briks, Samit
foto: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

Prema nekim od poslednjih informacija, 20 zemalja podnelo je zvaničan zahtev za priključivanje savezu, dok je njih ukupno 40 pokazalo zainteresovanost.

Kako je saopšteno na poslednjem Samitu, odluka o ulasku pomenutih šest država u BRIKS samo je prvi korak u širenju saveza, koji namerava dalje da se razvija.

U isto vreme, raste interesovanje i za Novu razvojnu banku BRIKS-a.

Prema rečima predsednice ove banke, oko 15 zemalja zainteresovano je za priključivanje, dok će odluka o ulasku nekoliko njih najverovatnije biti doneta u skorijoj budućnosti.

Za sada, u banku ulaze sve dosadašnje članice BRIKS-a, uz Ujedinjene Arapske Emirate, Egipat i Bangladeš, dok se očekuje ulazak Urugvaja.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track