PRIGOŽINOVA SMRT I DALJE MISTERIJA: Kako avion izgleda kad ga sruši RAKETA, a kako kad ga raznese BOMBA! (SIMULACIJA EKSPLOZIJA)
Foto: Printscreen/Twitter

PRIGOŽINOVA SMRT I DALJE MISTERIJA: Kako avion izgleda kad ga sruši RAKETA, a kako kad ga raznese BOMBA! (SIMULACIJA EKSPLOZIJA)

Planeta -

Niko ne veruje da je nesrećan slučaj doveo do smrti čoveka koji je u junu pokrenuo neuspeli ustanak protiv Kremlja. Od društvenih mreža do ekspertskih krugova, špekuliše se samo o dva moguća uzroka pada aviona Jevgenija Prigožina - bomba ili projektil?

U sredu uveče, severozapadno od Moskve, očevici su videli avion kako pada sa neba. Na video snimcima objavljenim u svetskim medijima vide se veliki komadi metala koji strmoglavo padaju dok ih prati oblak dima.

Jevgenij Prigožin, Dmitrij Utkin
foto: east2west news / WillWest News / Profimedia, Vladimir NIKOLAYEV / AFP / Profimedia

Sudeći po zvuku, najmanje jedan od motora aviona i dalje radi dok pada. Neki delovi aviona, uključujući krilo i rep, padaju odvojeno. Nekoliko sati kasnije, Federalna agencija za vazdušni saobraćaj Rusije potvrdila je da su vođa plaćenika Prigožin i njegova desna ruka Dmitrij Utkin, komandanti zloglasne Vagner grupe, bili u letelici.

Šta se dogodilo na nebu iznad Rusije

Avion je bio privatni mlaznjak "embraer legacy 600" koji je prevozio sedam putnika i tri člana posade, saopštilo je rusko ministarstvo za vanredne situacije.

Poleteo je iz Moskve i bio na putu za Sankt Peterburg kada se srušio u blizini sela Кuženkino, u zapadnoj ruskoj oblasti Tver. Podaci o letu pokazuju da je avion dostigao visinu od nekih 28.000 stopa (oko 9.000 metara) pre nego što je iznenada prestao da emituje detalje o praćenju.

Zvanična državna novinska agencija TASS javila je da je avion "izgoreo" pri udaru. Bio je u vazduhu oko pola sata.

- Pri slobodnom padu olupina aviona se raspala na dva kilometra udaljenosti od sela Кuženkino gde je pronađen veći seo olupine trupa - izvestila je Rusija 24 u četvrtak.

Ruski državni medij RIA Novosti takođe je izvestio u četvrtak da je jedan od fragmenata aviona ležao na ulazu u Кuženkino, gde je policija postavila kordon, sa nekoliko automobila specijalnih službi parkiranih u blizini.

Na snimku koji je objavila RIA Novosti vidi se kako avion pada bez jednog krila. Meštanka Кuženkina rekla je da je u sredu uveče čula zvuk aviona u blizini svoje kuće i da je to bilo "nešto kao prasak, kao pucanj".

- Onda, odjednom, eksplozija. Podigla sam pogled i čula zvuk iznad sebe. Avion je počeo da skreće. Tada se pojavio oblak dima i avion je počeo da pada - ispričala je

Meštani su rekli da su videli "pečurku" crnog dima kako se podiže sa mesta pada. Mnogi od njih su prijavili da su neposredno pre nesreće čule dve eksplozije.

Jevgenij Prigožin
foto: Gray_Zone / UPI / Profimedia, Razgruzka_Vagnera / UPI / Profimedia

Kako izgleda kada avion pogodi raketa?

Nekoliko argumenata je odmah izdvojeno u prilog teoriji da je Prigožinov avion oborila ruska PVO, poput dve eksplozije koje su čuli očevici - lansiranje dve rakete na isti cilj je standardna praksa koja povećava verovatnoću pogađanja cilja.

Takođe, ako neko ima iskustva u obaranju putničkih aviona i kasnijem zataškavanju incidenta, to su Rusi. Međunarodna istraga je pokazala da su bivši ruski obaveštajni agenti i separatistički lider imali ulogu u obaranju aviona Malezija erlajnsa na letu 17 (MH17) iznad istočne Ukrajine 17. jula 2014. godine.

U pitanju je bio veliki "boing 777", za razliku od Prigožinovog "embraera", ali na primeru te nesreće može se videti šta se desi avionu kada ga pogodi raketa. To će prvenstveno zavisiti od mesta gde je projektil udario, pa tako veći deo letelice može da ostane netaknut prilikom pada. U slučaju MH17, avion je pogođen sa čela i tu je pretrpeo najveća oštećenja.

Avion bi mogao da eksplodira u vazduhu ako raketa probije krilo gde se nalazi gorivo, ali to se nije desilo u slučaju MH17. Protivvazdušne rakete, osim onih najnovijih, ne pogađaju direktno avion. Umesto toga, imaju daljinski fitilj i u vom slučaju je bojeva glava eksplodirala nekoliko stopa dalje od pilotske kabine, izbacivši stotine fragmenata gelera kroz trup. Krila, putnički prostor i rep ostali su u vazduhu najmanje minut duže pre nego što su se odvojili i pali na zemlju.

Prigožinov Embraer je u vazduhu ostao gotovo ceo, osim repa i jednog krila koji kao da su bili otkinuti, što je šteta koju bi mogao da prouzrokuje udar rakete. Letelica se zapalila tek pri udarcu u zemlju.

Međutim, jedna stvar se mora desiti kada avion pogodi raketa i to je jasno vidljivo na primeru MH17 - ostaci aviona su karakteristično zasuti rupama i ogrebotinama od šrapnela.

Na fotografijama olupine Prigožinovog aviona takvi tragovi se ne vide. Na jednoj slici dela letelice primetno je nešto nalik rupama, ali je rezolucija fotografije niska, tako da je nemoguće precizno proceniti prirodu tragova.

Avion leteo blizu vazduhoplovnih baza

Još jedan od argumenata protiv "raketa scenarija" bila je sama visina aviona. Prema sajtu Flightradar24, avion se popeo na visinu od 28.000 stopa (više od 8,5 kilometara) pre nego što se srušio. Ne mogu svi sistemi protivvazdušne odbrane da obore letelicu na takvoj visini.

Stoga se odmah može odbaciti teorija da je avion napadnut prenosnim protivvazdušnim raketnim sistemima (koje bi teoretski mogli da koriste diverzanti), pa čak i protivvazdušnim odbrambenim sistemima kratkog dometa. U najmanju ruku, potreban je sistem srednjeg dometa (npr. BUK), koji bi morao da se nalazi blizu rute kojom leti avion.

Ali, upravo to je i bio slučaj. "Skaj njuz" je identifikovao više vazdušnih baza i protivvazdušnih vojnih jedinica duž rute aviona. Postoje dva protivvazdušna raketna puka bazirana duž rute kojom leti avion. Ovi pukovi su specijalizovani za upotrebu raketa sa površinskog lansiranja za uništavanje ciljeva u vazduhu.

Jevgenij Prigožin
foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Avion je leteo i u blizini Putinove rezidencije u Valdaju, gde su prethodno bile postavljene rakete zemlja-vazduh. Na trasi se nalaze i četiri vazdušne baze u kojima se nalaze vojni avioni i helikopteri. Jedna od njih, avio-baza Hotilovo, udaljena je samo 12 kilometara od mesta nesreće.

Kako izgleda kada u avionu eksplodira bomba?

Metrodžet let 9268 je bio međunarodni čarter putnički let kojim je upravljala ruska avio-kompanija Кogalimavija. Dana 31. oktobra 2015, "erbas A321-231" koji je obavljao let eksplodirao je iznad Sinajskog poluostrva na putu od Šarm el Šeika do Sankt Peterburga. Poginulo je svih 224 putnika i članova posade, a uzrok pada je bila ugrađena eksplozivna naprava.

Rekonstrukcije ove nesreće pokazuju kako izgleda eksplozija unutar aviona. Bomba je u ovom slučaju bila skrivena u repnom delu. Avion je na mestu eksplozije bio praktično prepolovljen - prednji deo je poleteo uvis pre nego što je pao, a drugi je ponirao velikom brzinom.

Dakle, kada dođe do eksplozije unutar letelice, ona se uglavnom jako brzo raspadne, a olupina bude rasuta na većoj površini. Delovi Prigožinove letelice navodno jesu nađeni čak dva kilometra od mesta pada, ali sam način na koji je letelica padala gotovo netaknuta budi sumnju u ovaj scenario.

Jevgenij Prigožin
foto: Printscreen

Međutim, za poređenje uglavnom imamo primere većih putničkih aviona kod kojih se prtljažnik nalazi u donjem delu. Kod mlaznjaka Embraer Legacy 600 prtljažnik se nalazi u zadnjem delu, pa je moguć scenario po kojem je bomba eksplodirala na tom mestu i izazvala oštećenja kakva se vide na dostupnim snimcima.

Ovakvi avioni ne padaju sami od sebe

Ruske vlasti su saopštile da istražuju nesreću i sprovode operacije potrage.

- Brzo se spuštao i za sobom ostavljao mnogo dima. Dakle, ovo je letelica koja je bila u plamenu. I izgleda da su nedostajali neki strukturni delovi, aerodinamičke površine. Ovakvi avioni jednostavno ne padnu sa neba, a da se ne dogodi nešto veoma neobično - rekao je za CNN veteran vazduhoplovstva Majls o’Brajen.

Događaj poput ovog mogao bi biti uzrokovan eksplozijom unutar ili izvan aviona, dodao je O'Brajen - kao što je eksplozija podmetnute bombe ili nakon pogotka projektilom.

Amerikanci otpisali raketu

Portparol Pentagona Pet Rajder saopštio je da Vašington nema nikakvih naznaka da je avion u kojem je bio Prigožin oboren pomoću raketa zemlja-vazduh.

- Ocenjujemo da su takve informacije netačne - rekao je Rajder i dodao da rane američke procene sugerišu da je avionska nesreća namerno izazvana eksplozijom.

Preliminarna procena američkih obaveštajnih službi pokazala je da je avion namerno oboren, rekli su američki i zapadni zvaničnici.

Rojters je nešto ranije izvestio da Amerika razmatra brojne teorije o tome šta je izazvalo pad Prigožinovog aviona, i citirao dva američka zvaničnika koji kažu da ga je verovatno pogodila raketa zemlja-vazduh. Zvaničnici, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, istakli su da su informacije i dalje preliminarne i ne isključuju promenu procene.

Podsetimo, u sredu je poginuo šef plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin. Avion u kom se nalazio se srušio se u regionu Tver dok je leteo između Moskve i Sankt Peterburga. Na snimku objavljenom na internetu očigledno se vidi kako mali mlaznjak vuče oblak dima pre nego što je udario u zemlju i izbio u plamen.

Vodeći istraživački novinar o ruskim temama Hristo Grozev pre samo 10 dana dao je izjavu u kojoj je precizirao da će u roku od šest meseci ili će Prigožin biti mrtav ili će se desiti još jedan državni udar.

Medijski kanali povezani sa Vagnerom brzo su sugerisali da je ruska protivvazdušna raketa oborila avion.

Vođa Vagnera Jevgeniji Prigožin postao je poznat svetskoj javnosti nakon uloge njegove plaćeničke grupe u ratu u Ukrajini.

Kurir.rs/Blic/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track