SAVEZNICI KIJEVA GUBE NADU: Rat u Ukrajini preti da eskalira u dugotrajnu borbu koja će OJAČATI PUTINA!
Foto: Profimedia

SAVEZNICI KIJEVA GUBE NADU: Rat u Ukrajini preti da eskalira u dugotrajnu borbu koja će OJAČATI PUTINA!

Planeta -

Nade da će Oružane snage Ukrajine ove godine napraviti iskorak protiv Rusije jenjavaju.

Saveznici Kijeva strahuju da će trenutni sukob eskalirati u dugotrajnu borbu koja bi mogla da ojača poziciju Vladimira Putina, piše Blumberg.

Prošlo je više od dva meseca od početka kontraofanzive ukrajinske vojske, ali ona nije uspela da postigne zapaženiji uspeh, uprkos činjenici da su mnoge njene jedinice obučene i naoružane od strane SAD i EU za ovu operaciju. Prozor mogućnosti za dalje akcije velikih razmera se sužava kako vlažno i hladno vreme stiže u region na jesen.

Ukrajina i njeni saveznici obećavaju da će nastaviti borbu koliko god bude potrebno. Ali zvaničnici priznaju da zapadnim zemljama neće biti lako da ponove prethodni nivo masovne podrške. Konkretno, zalihe municije su iscrpljene, a njihova proizvodnja u SAD i Evropi neće se povećati do kraja 2024. godine. F-16 lovci će takođe verovatno stići ne pre sledeće godine, skreće pažnju Blumberg.

Ukrajina, Ukrajinska vojska, rat u Ukrajini
foto: ARIS MESSINIS / AFP / Profimedia

U međuvremenu, prema publikaciji, Vašingtonu je sve teže da pomogne vladi Zelenskog u političkom smislu. Očekuje se da će borba za prolazak sledećeg zakona o finansiranju Ukrajine u Kongresu ove jeseni biti najžešća. Pored toga, nedavne debate republikanskih predsedničkih kandidata potvrdile su rastuće neprijateljstvo u stranci prema podršci Ukrajini.

Evropski zvaničnici strahuju da bi, sa malim napretkom na bojnom polju, predsednik Džo Bajden mogao na kraju da pokuša da gurne Kijev u pregovore dok američka predizborna kampanja uzima maha. Po njihovom mišljenju, nastavak podrške Ukrajine od strane Amerike ostaje neophodan, jer sama Evropa nema vojni potencijal da u dovoljnoj meri podrži Oružane snage Ukrajine.

Početkom godine, SAD i Evropa su bile optimistične u pogledu obuke i snabdevanja ukrajinskih trupa različitim sistemima naoružanja. Ova nada je zamenjena nevoljnim priznanjem da čak ni napredno oružje i taktika nisu dovoljni da se brzo porazi moćna i još uvek borbeno spremna ruska odbrana.

Kurir.rs/Alo/Blumberg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track