PODRŽAO JE PRIGOŽINA I NESTAO? Istoričar Marković o pogibiji Vagnerovca: Putin ovo nije smeo da rizikuje!
Foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

misterija

PODRŽAO JE PRIGOŽINA I NESTAO? Istoričar Marković o pogibiji Vagnerovca: Putin ovo nije smeo da rizikuje!

Planeta -

Istoričar prof. dr Predrag Marković izjavio je da je cela priča oko Jevgenija Prigožina pokazatelj duboke krize ruske države. Napominje kako je Rusija imala ranije dvorske sukobe, ali da je tada na jednoj strani bio Trocki a na drugoj Staljin, a posle su to bili Brežnjev i Hruščov.

"E sad pazite, da se jedan mutan čovek toliko pomami da udari na cara, jer predsednik u Rusiji je car. Rusi su narod koji kao malo koji drugi voli i poštuje svoju državu. Tolika je kriza legitimiteta vlasti u Rusiji da to zabrinjava. Prosto ne očekujete da takav jedan čovek kao što je Prigožin i pomisli da tako nešto uradi. A on je pomislio, sve zbog uspeha svoje plaćeničke vojske.

Predrag Marković
foto: Kurir televizija

“Vagnerovci” nisu paravojska u našem smislu – oni nisu džeparoši, lopovi, ubice. Oni su uglavnom regrutovani iz redova penzionisanih oficira. Oni su ozbiljnija vojska od raznih naših u ovim ratovima. Ali jesu neka vrsta paravojska. Ta ideja da udariš na srce države je neverovatna. Drugo, taj Sergej Surovikin ga je izgleda podržao i sad je i on nestao.

U najmanju ruku nestao je sa javne scene. A šta će biti kasnije sa njim videćemo. E sad se Rusi resetuju na tradicionalne vrednosti – sad su opet Sergej Šojgu i valerij Gerasimov glavni u tom ratu. Rat se nastavlja i dalje kao jedan tragičan sukob kome se ne vidi kraj", rekao je Marković u gostovanju u jutarnjem programu na TV Prva.

O tome da mnogi u Rusiji i Vagnerovce i samog Prigožina smatraju herojima, Marković kaže da je baš zato Putin izbegao suđenje vođi "Vagnera".

Sergej Surovikin
foto: SCREENSHOT VESTI.RU

"Pokušaj državnog udara je težak zločin u svakoj zemlji. Međutim, Prigožin je počeo tu priču kako se on bori protiv korupcije, kako se bori protiv nesposobnih generala. Putin nije smeo da rizikuje da Prigožin na suđenju napadne vojsku. To bi bio dodatni udarac već načetom ugledu ruske vojske", rekao je Marković.

Analizirajući avionsku nesreću u kojoj je poginuo Prigožin, on kaže da se uvek treba pitati kad se ovako nešto dogodi – ko ovde dobija?

"Avioni retko padaju. Mala je verovatnoća da se radi o nesreći. Ovaj događaj pokazuje još jednu mračnu stranu Putina a to je njegova sklonost ka neformalnim rešenjima. Strašno je da se država ponaša kao mafija. A ovaj njegov oproštaj od Prigožina je kao kad mafijaški bos izrazi saučešće nad svojom žrtvom", rekao je Marković.

Jevgenij Prigožin
foto: Profimedia

Na pitanje da li postoji opasnost od osvete "Vagnerovaca", Marković kaže:

"Ma nema od toga ništa. Država je strašna kada se ustremi na nekoga. Pogotovu takva država kao što je Rusija. Problem sa ovim ratom je što neodgovornost zapadnih sila predstavlja jedan dodatni, tragični element ovog rata. Zapadne sile huškaju Ukrajinu da postavi nerealne ciljeve a Rusija se sada zaista bori za svoj opstanak kao velike sile. Rusija ne može da dobije rat, ali ne sme ni da ga izgubi. Neverovatna situacija. Ako Rusija izgubi ovaj rat ona više neće biti velika sila. Nema te cene koju oni neće biti spremni da plate da bi sačuvali svoj status.

Prigožin je malo otreznio neke pametnije krugove na Zapadu jer se pokazalo da postoji gore rešenje od Putina. Zamislite da takvu strašnu nuklearnu silu kao što je Rusija preuzmu razbojnici poput Prigožina i njegovih najbližih saradnika. Oni nisu ubice sa dečijim licem kao neki naši paravojnici, već zaista izgledaju strašno. Ideja da Rusija može da se porazi je veoma opasna."

Kurir.rs/Prva/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track