STRAVIČNI SNIMAK SA MESTA PADA UKRAJINSKIH AVIONA U sudaru "Albatrosa" POGINULA trojica, bageri vadili spržene olupine (VIDEO)
Foto: Printscreen/Twitter

STRAVIČNI SNIMAK SA MESTA PADA UKRAJINSKIH AVIONA U sudaru "Albatrosa" POGINULA trojica, bageri vadili spržene olupine (VIDEO)

Planeta -

U sudaru dva trenažna aviona L-39 Albatros ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva poginula su tri pilota, među kojima je i Andrej Pilšikov, sa pozivnim imenom "Đus".

Do sudara na nebu je došlo juče, iznad grada Žitomira.

Na mestu pada ostale su olupine aviona zabijene u zemlju, a prema snimcima koje je objavila Neksta vide se kamioni puni sprženih delova letelice.

Prema pisanju ukrajinskih medija, Pilšikov je učestvovao u odbrani Kijeva na početku rata, leteći na avionu MiG-29.

Više puta je govorio za zapadne medije, poput Vašington posta, Bi-Bi-Sija, Foksa, gde je često koristio priliku da apeluje na zapadne zemlje da pošalju Kijevu savremene avione.

Aero L-39 Albatros je trenažni mlazni avion proizvođen u Čehoslovačkoj. Prvi let je obavio 4. novembra 1968. godine. Godine 1972. izabran je za glavni trenažni avion zemalja Varšavskog pakta.

Serijski je proizvođen do 1999. godine, i ukupno je napravljeno 2868 aviona. U službi je u više od 30 zemalja sveta.

Dužina trupa je 12,13 metara, raspon krila 9,46 metara. Maksimalna brzina L-39 je 761 kilometar na sat, praktičan domet leta je 1650 kilometara, a praktični plafon je 12 hiljada metara.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track