PRIGOŽIN IZ DAVNIH DANA: Ovako je "Putinov kuvar" služio predsednika AMERIKE pre nego što je postao vođa ruskih plaćenika (FOTO)
Foto: Kremlin.ru / WillWest News / Profimedia

isplivala fotografija

PRIGOŽIN IZ DAVNIH DANA: Ovako je "Putinov kuvar" služio predsednika AMERIKE pre nego što je postao vođa ruskih plaćenika (FOTO)

Planeta -

Sredinom jula 2006. u Sankt Peterburgu, rodnom gradu ruskog predsednika Vladimira Putina, održan je samit G8 tokom koje je šef Kremlja organizovao svečanu večeru za tadašnjeg američkog predsednika Džordža Buša Mlađeg i druge državnike.

Na jednoj od fotografija sa te večere vidi se čovek sa belom leptir-mašnom u crnom smoking odelu koji stoji odmah iza predsednika Amerike.

Vladimir Putin, Džordž Buš Mlađi i Jevgenij Prigožin u Sankt Peterburgu 2006.
Vladimir Putin, Džordž Buš Mlađi i Jevgenij Prigožin u Sankt Peterburgu 2006.foto: Kremlin.ru / WillWest News / Profimedia

To je bio biznismen Jevgenij Prigožin, koji je zbog usluga keteringa koje je pružao Kremlju za ovako važne događaje ubrzo poznat kao "Putinov kuvar", da bi kasnije osnovao plaćeničku paravojnu kompaniju "Vagner grupa".

Jevgenij Prigožin i Vladimir Putin 2011.
Jevgenij Prigožin i Vladimir Putin 2011.foto: Misha Japaridze/Pool/File Photo / WillWest News / Profimedia

Pola decenije nakon što je služio Buša Mlađeg, Prigožin je uslikan i kada je 2011. ugostio Putina u svom restoranu na obodu Moskve.

Ruski istražni komitet potvrdio je zvanično danas, na osnovu genetskih analiza, da je Prigožin sa još devet ljudi stradao u avionu koji se 23. avgusta srušio u Tverskoj oblasti severno od Moskve.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track