NARANDŽASTE ČARAPE OTKRILE UBICU POSLE 40 GODINA: Sada se zna da mu je policija kobne noći slučajno pomogla (FOTO)
Foto: Privatna Arhiva

istražitelji saznali gorku istinu

NARANDŽASTE ČARAPE OTKRILE UBICU POSLE 40 GODINA: Sada se zna da mu je policija kobne noći slučajno pomogla (FOTO)

Planeta -

Skoro 40 godina, identitet njihovog ubice zbunjivao je policiju iako im je on bio na dohvat ruke u noći ubistava, a tek kada je ubica identifikovan decenijama kasnije, istražitelji su saznali gorku istinu.

Bio je to 6. januar 1982. godine, hladno veče sa mećavom, kada su dve žene nestale iz popularnog ski rizorta u gradu Brekenridžu u Koloradu, a onda su kasnije nađene ubijene.

Iako su dve žene, Bobi Džo Oberholcer (29) i Anet Šne (21) nestale istog dana, njihovi slučajevi nisu bili povezani svog dok Anetino telo nije pronađeno šest meseci kasnije. Nosila je narandžastu čarapu - nedavni božićni poklon od njene majke. Druga narandžasta čarapa pronađena je u blizini tela Bobi Džo, kada su istražitelji shvatili da je žene skoro sigurno ubila ista osoba.

Međutim, skoro 40 godina, identitet njihovog ubice zbunjivao je policiju iako im je on bio nadohvat ruke u noći ubistava. Tek kada je ubica identifikovan decenijama kasnije, istražitelji su saznali gorku istinu.

U noći ubistva istražitelji su uložili sve napore da spasu lokalnog rudara, Alana Lija Filipsa, čiji se kamion zaglavio u snegu. Prošle su decenije pre nego što je policija shvatila da je Filips, samo nekoliko sati pre spasavanja, ubio Bobi Džo i Anet.

Detalji Filipsovog spasavanja i njegovi zločini otkriveni su tokom suđenja kada je osuđen po dve tačke za ubistvo prvog stepena.

Bobi Džo Oberholcer
Bobi Džo Oberholcerfoto: Privatna Arhiva

Neki su se prisetili da je vreme te noći bilo brutalno, a temperature se spustile daleko ispod nule. Kada se Filipsov kamion zaglavio u snežnom nanosu na planinskom prevoju, počeo je da koristi farove svog kamiona da signalizira SOS Morzeovim kodom. Šerif koji je leteo iznad u komercijalnom avionu primetio je signal kroz sneg koji je padao i upozorio posadu, koja je radio javiila dispečeru u šerifovoj kancelariji.

Dejv Montoja, lokalni vatrogasni šef, čuo je poziv i krenuo na lice mesta. Kada je stigao, dočekalo ga je poznato lice. Radio je zajedno sa Filipsom u rudnicima. A na Filipsovom licu, seća se Montoja, bila je istaknuta modrica. Rekao je Montoji da ju je dobio kada je pao dok je lutao po snegu.

Policija sada veruje da je Filips dobio modricu kada ga je Bobi Džo udarila u lice posebnim mesinganim priveskom za ključeve koji je napravio njen muž Džef. Posebno ga je napravio za nju u slučaju da ikada naiđe na nevolje tokom autostopiranja.

Pošto istražitelji delom nisu verovali da je Džef imao solidan alibi, postao je sumnjiv u slučaju ženinog ubistva.

Anet Šne
Anet Šnefoto: Privatna Arhiva

Natalija Morales iz emisije "48 hours" intervjuisala je Džefa i donela priču o 40-godišnjem putovanju kako bi se Filips doveo pred lice pravde.

Džef je rekao da je bilo veoma bolno živeti toliko dugo u tom oblaku sumnje.

"Ljudi nisu želeli osumnjičenog ubicu u svom domu, bilo je teško", rekao je on.

Bilo je potrebno puno vremena da se otkrije prava istina, ali je Džef na kraju oslobođen sumnje.

Kako se ispostavilo, Filipsova prva žrtva tog januarskog dana bila je Anet, domaćica u lokalnom hotelu Holiday Inn. Nakon što je izašla sa posla, posetila je doktora a onda je krenula do apoteke u Brekenridžu kasnije tog dana. Autostopiranje je bilo često u planinskim gradovima 1980. Anet je kupila lekove i nije viđena posle 16.45 sati tog dana.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja