HAMAS PRETI REGIONALNIM RATOM: Islamski ekstremisti uvereni da mogu da poraze Izrael ako krene novi sukob (FOTO)
Foto: EPA/MOHAMMED SABER

reakcija na planirana "ciljana ubistva" vođa palestinaca

HAMAS PRETI REGIONALNIM RATOM: Islamski ekstremisti uvereni da mogu da poraze Izrael ako krene novi sukob (FOTO)

Planeta -

Salah al- Aruri, zvaničnik palestinskog islamskog ekstremističkog pokreta Hamas koji je na vlasti u Pojasu Gaze, upozorio je Izrael da ne obnavlja ciljana ubistva lidera te organizacije jer bi to moglo da izazove “regionalni rat“.

Upozorenju je prethodila sednica užeg sastava tela Vlade Izraela, zaduženog za bezbednost, koja je održana prošle nedelje, a posle nekoliko smrtonosnih napada na Izraelce na Zapadnoj obali.

Na toj sednici je, kako je naveo kabinet premijera Benjamina Netanjahua, donet "niz odluka da se ciljaju teroristi".

Netanjahu i ministar odbrane Joav Galant su zaduženi da ih sprovedu, preneli su danas izraelski mediji.

Detalji tih odluka nisu objavljeni, ali je u javnost dospelo da je jedan od poteza na koje se poziva obnova "ciljanih ubistava".

Al-Aruri, zamenik vođe političkog krila Hamasa, u intervjuu za libanski proiranski medij Al-Majadin, tvrdi da je Izrael odlučio da ubije niz ličnosti, uključujuči visokog komandira organizacije Muhamada Deifa, koji je na meti već godinama zbog uloge u velikim terorističkim napadima.

I Al-Aruri je na izraelskoj listi traženih jer je navodno 2014. organizovao otmicu i ubistvo trojice izraelskih maloletnika posle čega je izbio rat Hamasa i Izraela.

Hamas, Gaza
foto: EPA / Mohammed Saber

On je rekao da Vlada Izraela teži da istera Palestince s okupirane Zapadne obale i preuzme kontrolu nad svetilištem u Jerusalimu na kome se nalazi džamija Al-Aksa.

- Lideri okupacione vlade će svojom ekstremističkom politikom izazvati sveopšti rat u regionu. Neki u vladi razmatraju akcije poput preuzimanja kontrole nad džamijom Al-Aksa i njenom podelom, uz ubistva, znajući da će to dovesti do regionalnog rata. Ako dođemo do tačke sveopšteg sukoba Izrael će se suočiti sa porazom bez presedana u svojoj istoriji i u to smo uvereni - rekao je Al-Aruri, prenose danas izraelski mediji.

On je rekao da se Hamas "sprema za sveopšti rat i diskutuje o izgledima za taj rat sa relevantnim stranama", podsetivši na nedavne pretnje Izraelu vođe libanskog ekstremističkog Hezbolaha Hasana Nasralaha da će vratiti tu zemlju u "kameno doba".

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu
Izraelski premijer Benjamin Netanjahufoto: EPA-EFE/GALI TIBBON / POOL

Mediji na arapskom jeziku objavili su ranije da lideri ekstremističkih organizacija preduzimaju pojačane mere predostrožnosti jer se brinu da bi mogli biti meta Izraela.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant je nedavno optužio "Iran i njegove kancerogene zamenike" da su odgovorni za pojačanje napada na Izraelce, čime je povećana mogućnost da Izrael proširi svoje vojne operacije van Zapadne obale.

Nasilje je pojačano na toj okupranoj teritoriji u poslednjih godinu i po, uključujuči palestinske oružane napade na izraelske civile i vojnike, učestale izraelske vojne racije i osvetu ekstremnih jevrejskih naseljenika protiv Palestinaca.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track