"GRČKA POD HITNO DA NAPRAVI PLAN ZA REKONSTRUKCIJU ŠUMA!" Metorolog otkrio: One su važne za održavanje KLIMATSKE RAVNOTEŽE
Foto: Kurir Televizija, AP

KURIR TV

"GRČKA POD HITNO DA NAPRAVI PLAN ZA REKONSTRUKCIJU ŠUMA!" Metorolog otkrio: One su važne za održavanje KLIMATSKE RAVNOTEŽE

Planeta -

Ovo leto je svedočilo brojnim vremenskim katastrofama širom sveta, uključujući požare u Grčkoj, Havajima, Tenerifima i Kanadi.

Meteorolog Ivan Ristić je govorio u jutarnjem programu Kurir televizije o ovim događajima i istakao da postoji kombinacija faktora koji su doprineli tim katastrofama.

- Pri ovim temperaturama kada su ogromne vrućine i ne padne kiša više od 15 do 20 dana, a u Grčkoj nije pala 2 do 3 meseca, ljudski faktor je jako važan. Tu najmanja nepažnja ili neko ako želi namerno, može da napravi požar ogromnih razmera. Problem je što vi uništavate šumu. Sagorevanjem šume vi dobijate ugljen dioksid. Dakle, gubite šume koje su jako važne za održavanje te neke klimatske ravnoteže, em dobijate ugljen dioksid koji po nekim teorijama podiže temperaturu - rekao je Ristić i dodao:

01:20

GRČKA POD HITNO DA NAPRAVI PLAN ZA REKONSTRUKCIJU ŠUMA! Metorolog otkrio: One su važne za održavanje KLIMATSKE RAVNOTEŽE

- Što se tiče ovoga u Grčkoj, vi morate pod hitno da napravite plan kako da se obnove šume. Mene čudi da niko u svetu o tome ne priča. Moraju pod hitno od sledeće godine da naprave plan za rekonstrukciju tih šuma. Mnogo je važno da se taj šumski potencijal obnovi pošto smo mnogo urbanizovani - rekao je Ristić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track