EKS PREDSEDNIK AMERIKE U SUDNICI 6. SEPTEMBRA: Donald Tramp i 18 saoptuženih upoznaće sa optužnicom u vezi sa izborima!
Foto: Stefani Reynolds / Pool via CNP / SplashNews.com / Splash / Profimedia

EKS PREDSEDNIK AMERIKE U SUDNICI 6. SEPTEMBRA: Donald Tramp i 18 saoptuženih upoznaće sa optužnicom u vezi sa izborima!

Planeta -

ATLANTA - Bivši predsednik SAD Donald Tramp trebalo bi da se zajedno sa 18 saoptuženih pojavi pred sudom u Džordžiji 6. septembra, gde će se formalno suočiti sa optužnicom za učešće u opsežnom ilegalnom planu za poništavanje rezultata predsedničkih izbora 2020. godine.Svih 19 saoptuženih, uključujući bivšeg gradonačelnika Njujorka Rudija Đulijanija i bivšeg šefa kabineta Bele kuće Marka Medouza, tada bi, prema sudskim spisima, mogli da se izjasne o krivici.

Trampov portparol nije odmah odgovorio na pitanje da li bivši predsednik namerava da se odrekne pojavljivanja pred sudom.

Optuženi su ispunili rok da se prošlog petka formalno predaju u zatvoru okruga Fulton.

Trampu je predaja bila zakazana za četvrtak uveče, pa je mršteći se u kameru snimljen za tzv "magšot" fotografiju, onu koja se pravi pri uvođenju optuženih u pritvor.

Trampov "magšot" je prvi na kojem se ikada pojavio jedan bivši predsednik SAD i odmah je stekao ogromnu popularnost na internetu.

Svi optuženi osim jednog unapred su se složili sa iznosom i uslovima kaucije, pa su mogli da odu iz pritvora.

Harison Vilijam Preskot Flojd, koji je optužen za maltretiranje izbornog radnika okruga Fulton, nije unapred ugovorio kauciju, pa je ostao u zatvoru nakon što se predao prošlog četvrtka.

Federalni sudski zapisi iz Merilenda pokazuju da je Flojd, bivši američki marinac koji je aktivan sa grupom Crni glasovi za Trampa (Black Voices for Trump) bio uhapšen pre tri meseca po saveznoj poternici koja ga tereti da se agresivno ponašao prema dva agenta FBI-a, poslata da mu uruče sudski poziv velike porote.

Flojdov advokat Tod A. Harding istakao je danas u sudskom podnesku da je njegov klijent jedini Afroamerikanac među optuženima i jedini bez kaucije.

Harding je zatražio od sudije da odredi "razumnu kauciju" za njegovog klijenta na ročištu po ovom pitanju zakazanom za naredni četvrtak.

Prema zakonu o reketiranju u Džordžiji, koji je korišćen za podizanje optužnice, 19 optuženih učestvovalo je u opsežnoj zaveri kako bi nezakonito pokušali da održe republikanskog predsednika Trampa na vlasti čak i nakon njegovog poraza na izborima od demokrate Džozefa Bajdena.

Federalna optužnica za subverziju izbora jedan je od četiri krivična postupka protiv Trampa.

U slučaju koji se vodi u Vašingtonu, danas mu je zakazano suđenje za 4. mart 2024. godine, usred tzv predizbora na kojima se bira republikanski kandidat za predsednika SAD, a Tramp ponovo to želi da postane i ubedljivo vodi među ostalim republikanskim kandidatima.

(Kurir.rs / Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track