OTKRIVENA DVA KANALA ZA FINANSIRANJE KAMPANJE SARKOZIJA: Direktno iz Pariza: Teške optužbe protiv bivšeg predsednika, OVO JE FOKUS
Saša Pešić o Nikoli Sarkoziju i dešavanjima u Francuskoj, Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

kurir tv

OTKRIVENA DVA KANALA ZA FINANSIRANJE KAMPANJE SARKOZIJA: Direktno iz Pariza: Teške optužbe protiv bivšeg predsednika, OVO JE FOKUS

Planeta -

Procenjuje se da bi ove optužbe mogle Nikoli Sarkoziju da donesu 10 godina zatvora. Međutim, bivši francuski predsednik je posle osude na godinu dana kućnog zatvora uložio žalbu i suđenje. Za takve politički osetljive istrage često su potrebne godine za krivično gonjenje, koje u javnosti izazivaju osećaj o nekažnjivosti političara.

Koliko je izvesno i verovatno da će on ipak završiti iza rešetaka?

Ovim pitanjem bavio se u jutarnjem programu, putem vajbera Saša Pešić, novinar iz Pariza.

Saša Pešić
foto: Kurir tv

- Ja mislim da je veoma malo izvesno da on završi iza rešetaka. Mislim da će se pronaći neko solomonsko rešenje gde će Francuska pokazati da je demokratska država, gde sud sasvim nezavisno presuđuje, a s druge strane neće narušiti sliku u svetu - rekao je Pešić.

Kako je Sarkozi dobio kaznu kućnog pritvora od godinu dana zbog nezakontiog finansiranja svoje kampanje za predsedničke izbore 2013. godine, Pešić smatra da će verovatno dobiti "nanogicu" ili biti stavljen u kućni pritvor.

- U novembru je uložio žalbu, a u novembru čeka nastavak suđenja. Malopre ste govorili o onome što ga najviše tereti, a to je uzimanje novca od Muamera Gadafija za predsedničku kampanju 2007. godine. Hteo bih samo da navedem ono što francuski mediji govore poslednjih dana, a to je da je veoma izvesno da je između Nikole Sarkozija i Muamera Gaddafija sklopljen korupcijski pakt radi finansiranja izbora prvog, uz diplomatsku, ekonomsku i sudsku podršku kao protivuslugu u korist libijskog režima, kako bi izašao iz izolacije i povratio međunarodni ugled - rekao je Pešić.

Istrage koje su vođene otkrile su neprozirne tokove libijskih sredstava, koji su završavali u gotovinskim isplatama. U okviru vremenske hronologije koja je kompatibilna s upotrebom tih sredstava tokom izborne kampanje 2007. godine, prikupljena su različita svedočanstva, posebno iz Libije, nastavio je Pešić.

Nikola Sarkozi, Moamer Gadafi
foto: EPA, AP

Naveo je dva moguća kanala za finansiranje kampanje Sarkozija,

- Bila su predviđena dva moguća kanala za finansiranje kampanje Nikole Sarkozija i dostavljanje novca: Prvi je bio putem gotovine koju je dostavio Bešir Saleh, tadašnji direktor kabineta Muamera Gaddafija. Drugi je bio putem bankarskih transakcija, izvedenih po instrukcijama Budolaha Sensuija, tadašnjeg šefa Vojne obaveštajne službe - rekao je Pešić.

06:58

OTKRIVENA DVA KANALA ZA FINANSIRANJE KAMPANJE SARKOZIJA: Direktno iz Pariza: Teške optužbe za bivšeg predsednika, OVDE JE FOKUS

Tako da je taj transfer novca dolazio iz najviših krugova libijske vlasti. Ova dva kanala objašnjavaju ono što je pomenuto u nekoliko svedočenja, a podupiru ih elementi koji su istovremeni sa činjenicama, nastavio je.

- Tako da su ove veoma teške optužbe upućene prema bivšem francuskom predsedniku. Treba napomenuti da novac koji je navodno primio nije direktno dat njemu, već ljudima iz njegovog okruženja. Nije primećeno neko njegovo lično bogaćenje. Međutim, tokom sudske istrage primećeno je lično bogaćenje njegovih saradnika, Kloda Gijana i osobe koja je navodno donela kofer sa novcem, po imenu Takedin - istakao je Pešić.

Na pitanje voditeljke Olje Lazarević da li bi Makron na neki način mogao da dobije dodatne pozitivne ili negativne poene Pešić smatra sledeće:

- Smatram da je Francuska trenutno više fokusirana na druge teme nego na Sarkozija. Glavna vest poslednjeg dana o Sarkoziju je bila napad na njega na Korzici od strane militanata za nezavisnost Korzike. Oni mu ne mogu oprostiti hapšenje njihovog vođe 2003. godine, dok je bio ministar unutrašnjih poslova. O ovim aferama trenutno se ne govori toliko u Francuskoj - kazao je.

Nikola Sarkozi, iako više nije glavna politička figura u Francuskoj, i dalje ima veliki uticaj. Poslednjih dana na društvenim mrežama primećena je izuzetna podrška javnosti. Tokom njegove predsedničke vladavine, Francuska je priznala Kosovo i podržala mnoge druge zemlje da takođe priznaju tu nezavisnost.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

06:09

FRANCUSKA VLADA JEDVA PREŽIVELA! Stručnjaci o nemirima u Francuskoj i njihovim posledicima EVO ŠTA JE MAKRONOVA TAKTIKA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track